Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met klachten

Goed staan, zitten, liggen en tillen

Is uw houding tijdens het staan, zitten, liggen of tillen niet goed? Dan belast u uw gewrichten onnodig. Een ergotherapeut kan u een juiste houding aanleren. Ook kunt u er zelf iets aan doen.

Staan
Probeer niet te veel te staan. Doe zo veel mogelijk zittend. Moet u toch staan? Zet uw voeten dan iets uit elkaar, strek uw knieën niet te veel en zet ze niet 'op slot'.

Doet u staand werk, zorg dan voor een goede werkhoogte. Een goede hoogte voor een werkblad (strijkijzer, bankschroef) is 2 tot 3 centimeter onder uw gebogen elleboog.

Goede houding aan werkblad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding: werkblad op juiste hoogte

Zitten
Een geschikte stoel is voor u erg belangrijk om goed te kunnen zitten. Een stoel die u gebruikt om te rusten moet vooral laag in de rug voldoende steun geven. Op een werkstoel heeft u meer ruimte nodig om uw armen vrij te kunnen bewegen. Een armleuning mag daarbij niet in de weg zitten.

In een werkstoel zit u het beste als uw bovenbenen ten opzichte van uw onderbenen een hoek van 90 graden maken. Gebruik eventueel een voetenbankje als u met uw voeten de grond niet raakt. De stoel moet uw bovenbenen ondersteunen tot 4 centimeter vanaf uw knieholte.

goede houding in zit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding: Goede houding in zit

Liggen
Wanneer u uw gewrichten niet volledig kunt strekken en u gaat liggen, ondersteun uw gewrichten zo veel mogelijk. Verdeel de druk over uw gewrichten. Op uw rug liggen met opgetrokken of gebogen knieën is niet verstandig. Leg ook geen kussen onder uw knieën, ook al heeft u dan minder pijn. Dit belemmert de bloedtoevoer. Zorg voor een hoofdkussen dat uw nek en hoofd ondersteunt.

Tillen
Til zo veel mogelijk met 2 handen en houd het voorwerp voor uw buik. Tilt u iets op vanaf een lager punt? Ga dan zo veel mogelijk door de knieën.

Lees meer over hulp en aanpassingen, ook op het gebied van staan, zitten, liggen en tillen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met klachten?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?