Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

School

Met jeugdreuma op school

Voor kinderen met jeugdreuma is het van belang dat zij een zo normaal mogelijk leven leiden. Naar school gaan bijvoorbeeld is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Houd daarbij wel rekening met een aantal zaken.

Moeheid en concentratie
Jeugdreuma is een aandoening waarbij de gewrichten en soms de organen regelmatig ontstoken zijn. Het lichaam is voortdurend aan het vechten tegen deze ontstekingen. Kinderen met reuma zijn daarom vaak moe. Ook medicijnen kunnen moeheid veroorzaken. Kinderen met reuma kunnen zich daardoor niet altijd even goed concentreren in de klas.

Pijn en stijfheid
De gewrichten van kinderen met reuma zijn erg kwetsbaar. Vooral 's ochtends, als het lichaam nog stijf is, kan dit problemen geven. Kinderen met reuma kunnen meestal niet lang zitten. Ook hun motoriek is niet altijd even goed. Dat is te zien in de gymzaal, maar ook in de klas, bijvoorbeeld tijdens het schrijven.

Extra hulp en ondersteuning
Misschien heeft uw kind aanpassingen, hulpmiddelen of speciaal vervoer nodig om goed mee te kunnen doen op school. Als dat het geval is, kunt u een beroep doen op één van de daarvoor bestemde regelingen.

Voorkom pesten
Jeugdreuma komt weinig voor. Het is vaak onbekend bij leerkrachten en klasgenootjes. Leg daarom op school goed uit wat jeugdreuma precies is. Misschien kan uw kind in de klas een spreekbeurt houden over jeugdreuma. Als klasgenootjes begrijpen wat de aandoening inhoudt, wordt de kans op pesten kleiner.
Voor kinderen op de basisschool heeft het Reumafonds een spreekbeurt- en een werkstukpakket ontwikkeld. 

Heeft u niet de informatie gevonden die u zocht? Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen over reuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?