Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

School

Meedoen met gymnastiek

Meedoen met gymnastiek kan lastig zijn voor kinderen met reuma. Ook buiten spelen en rennen gaat niet altijd even gemakkelijk. Probeer uw kind zoveel mogelijk te laten meedoen, maar houd ook zijn of haar grenzen in de gaten.

Vooral tijdens de gymnastiekles is uw kind actief op lichamelijk én sociaal gebied. Meedoen zoals zijn klasgenoten met gymnastiek meedoen, kan lastig zijn voor uw kind.

Het is belangrijk dat de gymleraar weet wat de mogelijkheden en de beperkingen van uw kind zijn. Afstemming tussen de gymleraar en de oefen- of fysiotherapeut van uw kind kan daar bijvoorbeeld een belangrijk steentje aan bijdragen. En betrek uw kind daar ook zelf bij. Uw zoon of dochter kan namelijk zelf het beste uitleggen wat hij wel en niet kan en ideeën aandragen.

Het is daarnaast raadzaam om uw kind te helpen zijn grenzen zelf in de gaten te houden. Daar kunnen de gymleraar en de oefen- of fysiotherapeut hem ook weer in stimuleren

De vuistregel hierbij is dat de docent uw kind de ruimte moet geven om bepaalde activiteiten op zijn eigen manier te doen. Meestal voelen kinderen zelf goed aan wat ze wel en niet kunnen. Ze zullen niet snel oefeningen doen die te zwaar voor ze zijn. Wel verbergen ze daarbij vaak hun beperkingen.

Gaat uw kind toch over zijn grenzen heen, dan blijkt dat vaak op de dag na de gymles. Heeft uw kind dan (veel) klachten, dan is het belangrijk dat de docent voortaan nog wat meer rekening houdt met uw kind.

De boeken Krukken geen bezwaar en De klas beweegt! geven informatie voor leraren over aangepaste gymlessen.

Op de website jong-en-reuma staat informatie over sporten voor jongeren met jeugdreuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?