Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Seksualiteit

Accepteer dat het anders wordt

Als u reuma heeft, kunt u misschien in bed niet meer alles doen wat u gewend was. Het kan ook moeilijk zijn om veranderingen te accepteren. Vooral als u net reuma heeft kan dit frustratie veroorzaken.

Probeer te accepteren dat niet alles meer gaat zoals u gewend was. Misschien kunt u door uw aandoening minder spontaan zijn dan vroeger. Misschien vrijt u minder vaak of neemt u liever wat meer de tijd voor een vrijpartij.

Dat betekent niet dat het plezier in de slaapkamer voorbij is. Ook als u reuma heeft kunt u van seks genieten. Sterker nog: seks is goed voor u. Spieren ontspannen zich na een orgasme. Daardoor ervaren veel mensen met reuma zelfs minder pijn na seks.

Sta open voor nieuwe dingen en probeer eens wat anders. Misschien kunt u seks hebben op een andere tijd dan u gewend was. Of misschien vindt u het prettig om te vrijen in een andere houding. Is gemeenschap pijnlijk of te zwaar? Dan kunt u elkaar misschien masseren of met de hand of mond bevredigen.

Als u zich flexibel opstelt ontdekt u misschien wel dingen die voor u minstens net zo bevredigend zijn als de seks waaraan u gewend was.

Seksualiteit (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?