Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Seksualiteit

Hoe kunt u zich verbonden blijven voelen?

Heeft u een relatie? Dan kan het feit dat u reuma heeft ook invloed hebben op uw partner. Uw leven samen kan op allerlei gebieden anders worden, ook in de slaapkamer.

Misschien zijn uw behoeften veranderd terwijl uw partner nog dezelfde verlangens heeft. Dat kan wrijving geven als u er niet over praat. Wees daarom open tegen elkaar.

Vraag uw partner wat hij of zij wil. Welke behoeften zijn er precies? En hoe kunt u hier samen aan tegemoet komen?

In de praktijk betekent dit waarschijnlijk dat u soms op andere manieren of tijdstippen zult vrijen dan u gewend was. En dat uw partner zijn of haar behoeften zal moeten uitstellen als u (te) veel last heeft van pijn en vermoeidheid.

Als het niet goed lukt om hier samen mee om te gaan, kan er een prikkelbare stemming ontstaan. Dit kan ertoe leiden dat het nóg lastiger wordt om intiem te zijn. Het kan ook leiden tot ruzie over andere dingen.

Zelfbevrediging kan voor uw partner misschien een oplossing zijn. U kunt ook proberen uw geliefde op een andere manier te bevredigen: met uw hand, uw mond of een hulpmiddel.

Communicatie is belangrijk. Praat samen over uw situatie en probeer te voorkomen dat er een vervelende stemming ontstaat. Ga op zoek naar andere zaken waardoor u zich met elkaar verbonden voelt. Een relatie is tenslotte in het algemeen gebaseerd op meer dan alleen seks.

Seksualiteit (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?