Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Voeding

Voorzichtig met vasten

Vasten wordt al duizenden jaren uitgevoerd. Bij een vastenkuur gebruikt u een aantal dagen geen vast voedsel, maar alleen water, thee of sappen. Zoek altijd een professionele begeleider als u wilt gaan vasten. Wij raden vasten niet aan en in bepaalde situaties raden wij vasten zelfs sterk af. Overleg altijd vooraf met uw huisarts of specialist of een vastenkuur wel mogelijk is voor u. En wie u hierbij goed kan begeleiden.

Wat is het?
Vasten is het tijdelijk afzien van vast en vloeibaar voedsel. Uitgezonderd zijn: water, kruidenthee, vruchten- en groentesappen. Vasten is een onderdeel van bijna alle wereldgodsdiensten en wordt al duizenden jaren uitgevoerd. In de natuurgeneeskunde is vasten een belangrijke therapeutische methode.

De tijd van vasten kan variëren van 1 dag tot 5-10 dagen. Langere vastenkuren worden in kuuroorden of ziekenhuizen uitgevoerd. Bij een sapkuur worden alleen groente- en/of vruchtensappen gebruikt. Een voordeel hiervan is dat het lichaam vitamines en mineralen uit de sappen binnenkrijgt.

Wat doet het?
Vasten is een effectieve manier om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Bij de volgende klachten wordt vasten wel eens toegepast:

  • Spijsverteringsstoornissen
  • Overgewicht
  • Chronische ontstekingen
  • Chronisch gebrek aan eetlust
  • Allergieën: voor het starten van een eliminatiedieet


Waarschuwing
Ons lichaam heeft dagelijks een kleine hoeveelheid voedingsstoffen nodig om goed te functioneren, zoals eiwitten. Een vastenkuur bevat meestal geen eiwitten. Dan zal het lichaam eiwitten uit de spieren halen. Veel mensen met reuma hebben al minder spiermassa. En daardoor minder eiwitreserve. Voor hen is vasten extra af te raden. Het is heel onverstandig om op eigen houtje te gaan vasten. Vasten heeft ook een slechte invloed op uw afweer tegen ziekten.

We raden mensen met jicht ook sterk af om te gaan vasten. Want zelfs beperkt vasten kan een jichtaanval uitlokken. Wilt u toch per se vasten? Overleg dan eerst met uw huisarts en vraag om begeleiding door een bijvoorbeeld een diëtist.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vasten klachten bij reumatoïde artritis tijdelijk zou verminderen. Maar deze vermindering van klachten is niet blijvend: na het stoppen met vasten blijken de klachten terug te komen en soms zelfs erger te zijn geworden. Vasten is dus géén oplossing voor de lange duur!

Behandelaar
Zoekt u een behandelaar? Dan raden wij u aan hierover eerst te overleggen met uw huisarts. Deze kan u helpen bij het vinden van een erkend behandelaar. U kunt meer informatie en adressen vinden bij de infolijn Alternatieve Geneeswijzen.

Meer over vasten leest u in alternatieve geneeswijzen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en voeding?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?