Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Voeding

Alternatieve visie: evenwicht zuren en basen

Met een zuur-basedieet probeert iemand de zuurgraad in het lichaam te herstellen. Zuren en basen zijn tegengestelde stoffen. Door het lichaam minder met zuren te belasten zouden allerlei klachten verminderen. Het wetenschappelijk bewijs ontbreekt echter. Het zuur-basedieet heeft geen bewezen effect op reuma.

Wat is het?
De voeding zoals wij die gebruiken zou ná vertering te veel zuur in ons lichaam brengen. Onder verzurende voeding vallen dan bijvoorbeeld koffie en (te veel) dierlijke eiwitten. Basische voeding verlaagt de zuurgraad van de weefsels. Voorbeelden van basische voeding zijn groenten, fruit en water. Een zuur-basedieet wordt toegepast binnen de natuurgeneeskunde. In een gezond lijf is het bloed een beetje basisch. Ons lichaam probeert dit op verschillende manieren te behouden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door stoffen via de nieren, darmen, longen of huid uit het lichaam te laten verdwijnen.

Wanneer het niet goed genoeg lukt om de zuren af te voeren, dan stoot het bloed de zuren af naar de weefsels. Dus de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten. En dat zou aanleiding vormen tot de meest uiteenlopende klachten: vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn en reumatische klachten.

Wat doet het?
Aanhangers van de zuur-basetheorie gaan er van uit dat een volledige genezing of minimaal een verbetering van de welvaartsziekten mede te bereiken is door een eind te maken aan de zuurbelasting En door het evenwicht in de zuur-basehuishouding weer te herstellen. Er is echter géén wetenschappelijk bewijs dat de zuur-basetheorie klopt. Er is géén effect aangetoond van dit dieet op verschillende vormen van reuma.

Behandelaar
Zoekt u een behandelaar? Uw huisarts kan u helpen bij het vinden van een erkend behandelaar. U kunt meer informatie en adressen vinden bij de infolijn Alternatieve Geneeswijzen.

Meer over het zuur-base dieet leest u in alternatieve geneeswijzen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en voeding?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?