Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Voeding

Eten klaarmaken

Eten koken is niet altijd even gemakkelijk als u reuma heeft. Toch is het belangrijk gezond te eten. We geven tips voor de inrichting van uw keuken. En over slimme hulpjes en hoe u alles zo handig mogelijk kunt organiseren.

Voedsel veilig bereiden
Sommige voedingsmiddelen (bijvoorbeeld rauwe vis of rauw vlees) kunnen, als u ze niet veilig klaarmaakt, tot voedselvergiftiging leiden. Gebruikt u klassieke ontstekingsremmers , ook wel DMARD's genoemd, of een biological dan bent u gevoeliger voor dit soort infecties. Let u daarom extra op de hygiëne tijdens het bereiden van uw maaltijden. U vindt meer informatie op de website van het Voedingscentrum.

Inrichting keuken
Laat u een nieuwe keuken plaatsen? Zorg dan dat deze zoveel mogelijk aan uw lichaamslengte wordt aangepast: werkblad, aanrecht, kookplaat en (magnetron)oven op een voor u meest praktische hoogte. De vaatwasser zou ideaal gezien op aanrechthoogte moeten zijn. Denk bij de indeling van uw keuken goed na over hoe de route van uw kookhandelingen zou moeten zijn.

Slimme hulpjes
Kleine aanpassingen kunnen groot plezier opleveren! Kies bijvoorbeeld kleine en lichte pannen. Dat scheelt u veel bij het tillen. En plaats uw afwaskwast met een zuignap op een handige plek in de keuken. Er zijn aangepaste aardappelschilmesjes te koop, met het snijgedeelte in een haakse hoek. Met een handwissertje kunt u het aanrecht snel schoontrekken. Zo zijn er nog veel meer handige hulpjes, die uw keukenbezigheden veel prettiger maken.

Slim organiseren
Misschien is het mogelijk om met minder inspanning te koken. U zou bijvoorbeeld al 's morgens het eten kunnen voorbereiden. En voorgesneden producten kunnen kopen. Of in 1x voor meerdere keren eten bereiden. Een deel kunt u dan invriezen voor later. Ook is het handig om altijd iets makkelijks in huis te hebben. Bijvoorbeeld maaltijdsoep en diepvriesgroente of een hele diepvriesmaaltijd. Dan kunt u dat eten als het eens een dag minder goed gaat.

Meer informatie over hulpmiddelen en tips bij het koken leest u in Hulp en aanpassingen.

Voor persoonlijke adviezen over inrichting en handig koken kunt u bij een ergotherapeut terecht.

Recepten
Bent u op zoek naar lekkere recepten, die gemakkelijk door u te bereiden zijn?  Neemt u dan een kijkje op internet op één van de forums voor mensen met reuma. Of op één van de vele kookforums. Ook op Facebook en Twitter kunt u prima recepten en ideeën uitwisselen met andere mensen met reuma.

 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en voeding?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?