Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Vrije tijd

Ontspannen met reuma

Ontspannen is belangrijk, ook voor mensen met een reumatische aandoening. U kunt extra fijn ontspannen als u met enkele zaken rekening houdt.

Hobby's
Ga actief op zoek naar een hobby. Wat vindt u leuk om te doen? Wat past bij u? Als u al een hobby had voordat u ziek werd, probeer die dan weer op te pakken, eventueel met aanpassingen.

Sporten en bewegen
Sporten en bewegen is ontspannend en goed voor de gezondheid. Niet alle beweegactiviteiten zijn geschikt wanneer u reuma heeft, maar er zijn genoeg leuke sporten die niet te zwaar zijn. Wat dacht u van zwemmen, wandelen, Nordic Walking of yoga? Overleg met uw arts of uw fysio- of oefentherapeut wat een geschikte sport voor u kan zijn. En informeer bij uw lokale reumapatientenvereniging naar de mogelijkheden.

Uitgaan
Ga lekker uit als u daar zin in heeft. Neem vóór uw uitje wat extra rust en plan ook voor de dag erna niet te veel, zodat u goed kunt bijkomen. Gaat u uit eten? Neem dan uw eigen bestek of handvatverdikkers mee. Neem eventueel een extra pijnstiller.

Vakantie

  • Als u op vakantie gaat, bedenk dan van tevoren wat het weer is op uw bestemming. Veel mensen met een reumatische aandoening krijgen meer klachten bij kou of een hoge luchtvochtigheid.
  • Gaat u op reis naar het buitenland, dan is het verstandig u goed voor te bereiden op het meenemen van uw medicijnen tijdens de vakantie
  • Voor het bezoek aan sommige landen wordt u geadviseerd zich te laten vaccineren.


Aangepaste vakanties
Wilt u graag een aangepaste vakantie? Dan is Groot Stokkert een goede mogelijkheid. Het ligt midden op de Veluwe en is speciaal ingericht voor mensen met een reumatische aandoening. Een andere aanbieder van aangepaste vakanties is ECT Vakanties. Zij bieden vakanties aan in Nederland en Europa.

Heeft u niet de informatie gevonden die u zocht? Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen over reuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?