Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Vruchtbaarheid en zwangerschap

De geboorte van uw kind

Veel vormen van reuma hebben geen invloed op de bevalling. Overleg altijd met uw arts waar u het beste kunt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Bij een paar aandoeningen en in bepaalde situaties is het namelijk nodig dat u in het ziekenhuis bevalt.

Wanneer bevalt u in het ziekenhuis?
De beslissing om in het ziekenhuis te bevallen neemt u in overleg en op advies van uw reumatoloog en/of gyneacoloog. Uw aandoening, uw klachten, uw medicijngebruik en het verloop van uw zwangerschap spelen een belangrijke rol bij die beslissing.

Als u systemische lupus erythematodes (SLE) heeft, zult u waarschijnlijk wel in het ziekenhuis bevallen. Dit geldt ook wanneer u het syndroom van Sjögren heeft en anti-SS-A en/of anti-SS-B in uw bloed heeft. Wanneer u tijdens uw zwangerschap nog klassieke ontstekingsremmers (DMARD's) gebruikt heeft is het eveneens nodig dat u in het ziekenhuis bevalt.

Het is ook noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen als uw gewrichten ernstig aangetast zijn, bijvoorbeeld uw bekken. Vrouwen met reumatoïde artritis (RA) of ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) kunnen hier last van hebben.

Vruchtbaarheid en zwangerschap (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?