Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Vruchtbaarheid en zwangerschap

De eerste tijd na de bevalling

Na een bevalling of een keizersnede duurt vaak een hele tijd voordat het lichaam hersteld is. Vrouwen met reuma hebben soms wat meer tijd nodig dan vrouwen die geen reuma hebben. Ook kunnen reumatische klachten na de bevalling terugkomen of verergeren.

Vooral vrouwen met reumatoïde artritis (RA) kunnen problemen krijgen na de bevalling. Bij ongeveer de helft van hen wordt de aandoening weer actief na de geboorte van hun kind, terwijl deze tijdens de zwangerschap relatief rustig was.

Vrouwen met een andere vorm van reuma kunnen na de geboorte van hun kind ook meer last krijgen van ontstekingen en vermoeidheid. Dat kan de eerste periode na de bevalling zwaar maken.

Hulp
Zorg er daarom voor dat u hulp heeft. Heeft u reuma, dan heeft u soms recht op extra kraamzorg. Vraag deze op tijd aan en zorg ervoor dat u kraamzorg krijgt die ook huishoudelijke en gezinstaken vervult. Uw kraamzorgorganisatie en uw ziektekostenverzekeraar kunnen u hierover meer informatie geven.

Tips
Andere tips voor de eerste tijd na de bevalling:

  • Probeer kraamvisite zoveel mogelijk te ontvangen als u nog kraamzorg heeft.
  • Krijgt u visite als er geen hulp is? Nodig dan zoveel mogelijk mensen tegelijk uit en vraag een familielid of iemand anders om u te helpen met de visite.
  • Vermeld op het geboortekaartje op welke tijden u rust. Maak hierbij goed duidelijk dat u op deze tijden ook echt niemand wilt ontvangen.
  • Overleg met elkaar wanneer uw partner vrije dagen opneemt. Wat extra hulp van de vader kan handig zijn als de kraamzorg is gestopt.

Vruchtbaarheid en zwangerschap (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?