Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Vruchtbaarheid en zwangerschap

Zwanger zijn met SLE

Systemische lupus erythematodes (SLE) kan invloed hebben op de gezondheid van uw ongeboren kind. Het is daarom nodig dat uw arts u extra goed in de gaten houdt tijdens uw zwangerschap.

Ook kan een zwangerschap invloed hebben op het beloop van de SLE. Indien u en uw partner een zwangerschap overwegen, dan kunt u dit het beste tenminste een jaar voordat u zwanger zou willen worden bespreken met uw reumatoloog. Hij/zij zal u dan ook verwijzen naar een gynaecoloog. De reumatoloog en gynaecoloog zullen met u bespreken wat de mogelijkheden en risico's zijn voor u bij een eventuele zwangerschap, en welke aanpassingen in de medicijnen nodig zijn voordat u zwanger wordt.

Als bij systemische lupus de ziekte actief is, bestaat er een verhoogd risico dat de ziekte tijdens de zwangerschap verder opvlamt. Het is erg belangrijk dat u pas zwanger wordt als de ziekte minstens een half jaar niet meer actief is.
Als u medicijnen gebruikt, waarmee u niet zwanger mag worden, dan moeten deze medicijnen eerst vervangen worden door andere medicijnen en moet de ziekte na het wijzigen van de medicijnen tenminste één half jaar niet meer actief zijn geweest voordat u zwanger wordt.

Als de ziekte wel actief is, loopt u een groter risico op een miskraam, een te vroeg of te klein geboren kind en ernstige zwangerschapsproblemen zoals zwangerschapsvergiftiging. Laat u daarom altijd door een reumatoloog en gynaecoloog begeleiden.

Als u anti-SS-A en/of anti-fosfolipiden antistoffen in uw bloed heeft, is er een grotere kans dat er complicaties optreden tijdens uw zwangerschap. Uw gynaecoloog of reumatoloog zal u daarom voor en tijdens de zwangerschap regelmatig willen onderzoeken.

Lees meer over lupus erthematodes en een kinderwens.

Vruchtbaarheid en zwangerschap (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?