Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Vruchtbaarheid en zwangerschap

De rol van ouder

Reuma hoeft geen probleem te vormen als u een kinderwens heeft. Meestal verloopt de zwangerschap normaal en komt de baby gezond ter wereld. Wel kan reuma een rol spelen bij het verzorgen van een kind.

Voordat u besluit te stoppen met anticonceptie denkt u ongetwijfeld na over het ouderschap. Hoe gaat u uw kind opvoeden? Hoe regelt u praktische zaken? En zijn er mensen in uw omgeving die kunnen bijspringen als het nodig is?

Voor aanstaande ouders met reuma komen daar vaak nog andere afwegingen bij. Hoe is het voor mijn kind om een vader of moeder te hebben die niet alles kan? Kan ik straks met mijn zoon of dochter stoeien, fietsen of mee naar de speeltuin?

De ervaring van de meeste ouders met reuma is dat het goed lukt om voor hun kinderen te zorgen. Kinderen zijn heel flexibel. Ze passen zich gemakkelijk aan naar wat hun ouders wel en niet kunnen. Ze leren bijvoorbeeld al vroeg traplopen of zichzelf aankleden.

Kinderen hebben er meestal niet veel last van als een van de ouders een aandoening heeft. Voor hen is het vooral belangrijk dat zij aandacht, warmte en geborgenheid krijgen. Dat kunt u ook geven als u reuma heeft.

Vruchtbaarheid en zwangerschap (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?