Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Vruchtbaarheid en zwangerschap

Invloed van medicijnen

Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op uw vruchtbaarheid. Ook zijn er medicijnen die schadelijk kunnen zijn voor uw ongeboren kind. Dit kan nog het geval zijn tot 2 jaar nadat u ze gebruikt heeft.

NSAID's
Bij gebruik van NSAID's lijkt de kans op een zwangerschap ongunstig te beïnvloeden. Het advies is om het gebruik van NSAID's zo mogelijk te staken als u zwanger wilt worden of al zwanger bent.

Van misoprostol is bekend dat dit de kans op een miskraam verhoogd. Misoprostol komt in combinatie met diclofenac voor in het medicijn Arthrotec.

Sulfasalazine
Mannen kunnen minder vruchtbaar worden als ze sulfasalazine gebruiken. Dit effect verdwijnt na het stoppen met deze ontstekingsremmer. Bij vrouwen heeft sulfsalazine geen invloed op de vruchtbaarheid.

Cyclofosfamide
Cyclofosfamide kan bij mannen en vrouwen tot onvruchtbaarheid leiden. Als u deze ontstekingsremmer lang gebuikt kan het effect zelfs blijvend zijn. Ook kan dit medicijn schadelijk zijn voor uw ongeboren kind.

Andere medicijnen
Naast cyclofosfamide kunnen ook methotrexaat en leflunomide  aangeboren afwijkingen veroorzaken bij uw kind.

Van biologische reumaremmers, bisfosfonaten en overige ontstekingsremmers (DMARD's) is niet bekend of ze schadelijk zijn voor uw ongeboren kind. Voor de zekerheid kunt u het beste ook met deze medicijnen stoppen.

Bespreek het altijd met uw arts als u een kinderwens heeft. Doe dit op tijd. Sommige medicijnen, bijvoorbeeld leflunomide, kunnen nog 2 jaar nadat u ze gebruikt heeft invloed hebben op de gezondheid van uw kind.

Vruchtbaarheid en zwangerschap (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?