Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Werk

Een uitkering bij arbeidsongeschiktheid

Als u in loondienst bent en 20 maanden niet meer (volledig) gewerkt heeft, dan kunt u een WIA-uitkering aanvragen. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen.

Van het UWV ontvangt u in de 88e week dat u ziekgemeld bent bericht over de aanvraag van een WIA-uitkering. Deze aanvraag doet u tegenwoordig via internet. Doet u de aanvraag liever schriftelijk? U kunt hierover telefonisch contact opnemen met het UWV.

Vervolgens wordt u uitgenodigd voor een gesprek met een UWV-verzekeringsarts. Tijdens dit gesprek zal de arts bepalen of en hoeveel u nog kunt werken. Als de UWV-arts hierover contact wil opnemen met uw eigen huisarts of specialist, mag dit alleen als u daarvoor toestemming geeft.

Lees meer informatie over de WIA-keuring of onze tips hoe u zich kunt voorbereiden op het gesprek met de verzekeringsarts.

Arbeidsdeskundige
Als de UWV-arts vindt dat u nog gedeeltelijk kunt werken, krijgt u nog een gesprek. Dit keer met een arbeidsdeskundige. Deze deskundige bespreekt met u welk werk u nog zou kunnen doen en wat u met dat werk zou kunnen verdienen. Dat is belangrijk om de hoogte van uw uitkering vast te stellen.

Beide gesprekken zijn bijzonder belangrijk. Bereid u daarom goed voor. Bedenk alvast wat u zelf vindt van uw situatie. Wat zijn precies uw klachten? Wat kunt u wel en niet doen? Schrijf dit op. Geef in de gesprekken ook aan dat uw ziekte wisselend verloopt en dat u dus ook slechte dagen heeft. Neem, als u dat prettiger vindt, iemand mee.

Lees meer informatie over de arbeidsdeskundige.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en werk?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?