Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Werk

De Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) is een uitkering voor mensen vanaf 18 jaar die een arbeidsbeperking hebben. Wanneer komt u in aanmerking voor een Wajong-uitkering?

Als het al voor uw 18de verjaardag duidelijk is dat uw reumatische aandoening u zal hinderen bij het vinden van een baan, kunt u een Wajong-uitkering aanvragen bij het UWV. Het UWV bepaalt dan of u volledig en blijvend arbeidsongeschikt bent.

De Wajong is alleen toegankelijk voor mensen die volledig en blijvend arbeidsongeschikt zijn.

Mogelijkheden om te werken
Heeft u volgens het UWV mogelijkheden om te werken? Dan komt u niet in aanmerking voor een Wajong-uitkering. U kunt dan uw gemeente om hulp vragen bij studie, werk en inkomen. Lees meer informatie over de mogelijkheden die de gemeente heeft om u hierbij te ondersteunen vanuit de Participatiewet.

Participatiewet
Had u al voor 1 januari 2015 een Wajong-uitkering? Door de Participatiewet die per 1 januari 2015 is ingegaan, kan er vanaf die datum iets voor u gaan veranderen. Van 2015 tot en met 2017 zal het UWV iedereen die al een Wajong-uitkering had opnieuw beoordelen. Bij die beoordeling wordt er opnieuw gekeken naar de mogelijkheden om te werken. Lees meer op de website van het UWV.

Handicap en studie
In de Participatiewet is opgenomen dat jonggehandicapten een individuele studietoeslag kunnen krijgen van de gemeente als ze studeren. Voor deze studietoeslag gelden voorwaarden. Informeer bij uw gemeente naar deze voorwaarden en naar de manier waarop u deze toeslag kunt aanvragen.

 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en werk?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?