Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Werk

Hoe blijft u aan het werk?

Als u werk heeft, is het belangrijk om aan het werk te blijven. Uw klachten kunnen u daarbij misschien in de weg zitten. Het is dan belangrijk om samen met uw werkgever een blijvende oplossing te vinden.

Werkt u in loondienst? Dan zoekt u samen met uw werkgever naar een oplossing. U leest hieronder een aantal tips:

Bespreek het met uw werkgever
Als u uw werk niet meer goed kunt doen, bespreek dit dan met uw werkgever. Zoek samen naar praktische oplossingen om uw situatie te verbeteren. Misschien kunt u uw werk anders over de week verdelen, of uw werktijden of werkzaamheden aanpassen? Of kan een hulpmiddel of een aanpassing van uw werkplek u helpen? Probeer zelf met ideeën en oplossingen te komen en focus vooral op wat u wél kunt.

Vraag het de bedrijfsarts
Het is mogelijk, ook als u niet ziek gemeld bent, om een gesprek te hebben met de bedrijfsarts. Zo'n gesprek kan misschien voorkómen dat u zich in de toekomst wel moet ziekmelden. De bedrijfsarts kan namelijk met adviezen komen waar uw werkgever en u nog niet aan hebben gedacht. Vraag aan uw werkgever of u een afspraak kunt maken met de bedrijfsarts. Uw bedrijfsarts heeft een beroepsgeheim en mag dus alleen met uw toestemming de situatie bespreken met uw werkgever.

Aanpassingen
Uw bedrijfsarts kan u in contact brengen met een ergonomisch medewerker van de arbodienst. Deze geeft u advies over hoe u uw taken op een lichtere manier kunt doen, of welke aanpassingen of hulpmiddelen u bij uw taken kunnen helpen.

Uw werkgever kan bij het UWV onder bepaalde voorwaarden soms een vergoeding krijgen voor een aanpassing die u nodig heeft.

Blijf betrokken
Ondanks alle inspanningen kan het toch gebeuren dat u een poosje niet kunt werken. Het is verstandig om dan contact te houden met uw collega's. U toont daarmee uw interesse in het werk. Kijk of het bijvoorbeeld lukt om nog wel naar teambesprekingen of belangrijke  bijeenkomsten te gaan. Zo weet u wat er op uw werk speelt. En uw collega's weten hoe het met u gaat.

Laat u coachen
Voor uzelf opkomen kan lastig zijn. Misschien voelt u zich een buitenbeentje op het werk of voelt u zich niet begrepen. Ook kunt u tegen bijkomende klachten zoals vermoeidheid aanlopen. Geef uzelf de tijd om uit te zoeken hoe u hier het beste mee om kunt gaan. Bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk vindt u professionele coaches die zelf ervaring hebben met reuma. Wilt u graag dat iemand met u meedenkt en kijkt hoe u omgaat met reuma op de werkvloer? Of wilt u bijvoorbeeld een steuntje in de rug bij re-integratie? Neem dan contact op met het Centrum Chronisch Ziek en Werk

Houd regie
Alleen u weet precies hoe het met u op het werk gaat. U doet er daarom goed aan om uw eigen grenzen in de gaten te houden. Trek op tijd aan de bel bij uw werkgever of bedrijfsarts als u ergens tegenaan loopt. Heeft u zelf ideeën over mogelijke oplossingen? Informeer dan of daar iets mee gedaan kan worden. Zo houdt u de regie zo veel mogelijk in eigen hand.

Meer informatie
Wilt u handige tips en oplossingen voor het omgaan met beperkingen op het werk? Er bestaat een checklist met ideeën en aandachtspunten voor u, uw werkgever en uw bedrijfsarts. Deze vindt u op de website van het Platform Fit for Work.

In de folder 'Reuma en behoud van werk' leest u wat u kunt doen en wie u kan helpen om aan het werk te blijven. De folder is geschreven voor mensen met reumatoïde artritis (RA), maar is ook geschikt voor mensen met andere vormen van reuma.

 


 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en werk?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?