Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Werk

Neem uw klachten serieus

Als u op uw werk last hebt van pijn, vermoeidheid of andere klachten, neem deze dan serieus. Ga niet over uw grenzen heen. Respecteer ze.

Heeft u beperkingen bij het uitoefenen van uw taken of heeft u last van pijn of vermoeidheid, dan kunnen uw collega's dat niet aan u zien. Uw klachten hebben daarnaast een grillig karakter. De ene dag kunt u meer dan de andere dag.

Vermoeidheid: verdeel uw energie
Veel mensen met reuma ervaren dat vermoeidheid beperkend kan zijn op het werk. Misschien heeft u iets aan de volgende tips: 

  • Zoek voor uzelf uit wat  u nodig heeft om te kunnen werken, zoals een rustige kamer of een plek waar u even kunt rusten tussen de middag.
  • Verdeel uw energie goed en neem regelmatig rustpauzes.
  • Wissel zwaar en licht werk met elkaar af en spreid uw werk zoveel mogelijk over de week.
  • Kijk of het mogelijk is om uw werktijden of rooster aan te passen.
  • Onderzoek of er een mogelijkheid is om gedeeltelijk thuis te werken. Zo voorkomt u pieken en stress.


Lichaamshouding
Zorg er voor dat uw lichaamshouding goed is. Voor sommige mensen kan het goed zijn om zoveel mogelijk zittend te werken. Het kan ook zijn dat u minder klachten krijgt als u uw werkhouding kunt afwisselen door af en toe even te bewegen, of door veel te staan.

Ergotherapeut
Werkt u aan een bureau, pas de werkhoogte van uw bureau of uw werkblad en uw stoel aan op uw lengte. Bij tillen of andere zware werkzaamheden heeft de manier waarop u uw lichaam gebruikt misschien veel invloed op uw klachten. U kunt voor advies over de aanpassing van uw werkplek of het doen van zware werkzaamheden terecht bij een ergotherapeut.

Hulpmiddelen
Misschien kunnen speciale hulpmiddelen u helpen. Praat hierover met uw leidinggevende en met de bedrijfsarts of een ergotherapeut. Uw werkgever kan onder bepaalde voorwaarden soms een vergoeding van het UWV krijgen voor aanpassingen.

Andere taken
Als uw werk te zwaar geworden is, geef dit dan aan. Probeer te ontdekken wat het werk voor u (te) zwaar maakt. Zijn het de werkzaamheden zelf, de deadlines of heeft u te maken met onbegrip van collega's? Ga ook na of bijkomende klachten als vermoeidheid u beperken in uw mogelijkheden.

Overleg met uw leidinggevende over de mogelijkheden om andere taken te krijgen die beter bij uw mogelijkheden passen. Of bespreek de mogelijkheden om af en toe een korte pauze in te lassen of uw uren anders over de werkweek te verdelen.

Als alles al geprobeerd is kan het soms een oplossing zijn om u om te laten scholen naar een andere functie. Zo kunt u wellicht toch bij uw bedrijf blijven werken.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en werk?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?