Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Aanvullend onderzoek

Meten van kalk in botten

Met Dual Energy X-ray Absorptiometrie (DXA) wordt het kalkgehalte in uw botten gemeten. Uw arts onderzoekt hiermee of u osteoporose heeft of dit aan het ontwikkelen bent.

Wat is het?
Met Dual Energy X-ray (DXA) wordt uw botdichtheid gemeten. Zo wordt onderzocht of u osteoporose heeft. Een DXA-scan heet ook wel een botmeting.

Wat is er te zien?
Een botmeting is een soort röntgenopname die het kalkgehalte in uw botten meet. Deze hoeveelheid kalk geeft aan of u osteoporose heeft. Ook kan de uitslag aangeven hoe groot de kans is dat u osteoporose krijgt. Bij een botmeting wordt ook gekeken naar uw lengte, gewicht en medische voorgeschiedenis.

Uw arts kan op basis van de botmeting medicijnen voorschrijven. Die kunnen osteoporose voorkomen of verdere botontkalking stoppen. Met een volgende botmeting kan uw arts nagaan of de medicijnen werken.

Het onderzoek
Het onderzoek is niet belastend. U ligt zo stil mogelijk op een onderzoekstafel terwijl het DXA-apparaat zijn werk doet boven het lichaamsdeel dat wordt gemeten, bijvoorbeeld uw heup.

Uw arts bepaalt of een DXA-scan bij u nodig is en zo ja, welk lichaamsdeel het meest in aanmerking komt voor de botmeting. Een enkele keer wordt van het hele skelet de botdichtheid bepaald.

Aanvullend onderzoek (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?