Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Aanvullend onderzoek

Onderzoek via geluidsgolven

Echografie maakt eventuele afwijkingen aan het bewegingsapparaat zichtbaar. Dit gebeurt met geluidsgolven. Echografisch onderzoek is vooral geschikt om gewrichten, spieren, pezen en slijmbeurzen te bekijken.

Wat is het?
Bij echografisch onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven die niet te horen zijn. Deze golven worden met het echoapparaat uitgezonden. De golven worden teruggekaatst door de weefsels. Het apparaat zet de teruggekaatste golven direct om in beelden.

Wat is er te zien?
Echografie is vooral zeer geschikt bij het onderzoeken van gewrichten en de weefsels van de weke delen, zoals spieren, pezen en slijmbeurzen. Ook is op de echo te zien of er bijvoorbeeld vochtophoping in het gewricht is. Bij het synovium in het gewricht of rond de pezen is de doorbloeding in beeld te brengen. Bij ontstekingen is de doorbloeding vaak toegenomen.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank of zit u op een stoel. Op uw huid wordt een gelei aangebracht. De onderzoeker beweegt over uw huid een klein apparaatje dat geluidsgolven uitzendt die niet te horen zijn. Deze golven worden omgezet in beelden die direct te zien zijn op een beeldscherm.

De gemaakte beelden worden opgeslagen, zodat een arts ze op een later tijdstip kan bekijken en beoordelen. Tijdens de echo kunnen afwijkingen gevonden worden die direct een behandeling nodig hebben.

Het is mogelijk dat uw arts het nodig vindt om wat weefsel of vocht verder te onderzoeken. Ook wordt een echo soms gebruikt om te zien waar een medicijn precies moet worden toegediend middels een injectie.

Uw arts bepaalt of een echografie bij u nodig is.

Aanvullend onderzoek (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?