Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Aanvullend onderzoek

Bekijken van botten en kraakbeen

Bij röntgenonderzoek gaan röntgenstralen door het lichaam. Deze maken botten zichtbaar doordat ze moeilijk door vast weefsel gaan.

Wat is het?
Röntgenfoto's maken weefsels zichtbaar die kalk bevatten, zoals botten. Weke delen zoals spieren, pezen, slijmbeurzen en bloedvaten zijn in principe op een gewone röntgenfoto niet zichtbaar. Ook kraakbeen is niet zichtbaar op een röntgenfoto. Om organen, weefsels en bloedvaten beter in beeld te brengen kan het nuttig zijn om een contrastmiddel te gebruiken.

Het onderzoek
Een röntgenfoto wordt gemaakt met een röntgenapparaat. U mag niet bewegen, daarom wordt u soms gevraagd uw adem in te houden. De straling van één, of een paar röntgenfoto's brengt geen risico's met zich mee. Wel is het schadelijk als je dagelijks meerdere keren aan straling wordt blootgesteld. Daarom verlaten alle andere mensen de ruimte tijdens het maken van de foto.

Als röntgenfoto's te weinig informatie opleveren, kan het nuttig zijn om een CT- of MRI-scan te laten uitvoeren.

Als beeld en klachten verschillen
Het is mogelijk dat het beeld op de röntgenfoto's niet overeenkomt met uw klachten. Er zijn geen afwijkingen te zien, terwijl u toch klachten en beperkingen heeft. In zo'n situatie kan uw arts de diagnose alleen stellen op basis van datgene waar u last van heeft. Aandoeningen als artrose en jicht geven soms pas na jaren zichtbare afwijkingen op röntgenfoto's. Omgekeerd is het ook mogelijk dat de schade die op de foto's te zien is de indruk geeft dat u veel klachten of beperkingen heeft. Maar ook dit hoeft niet zo te zijn.

Uw arts bepaalt of een röntgenfoto bij u nodig is.

Aanvullend onderzoek (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?