Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Aanvullend onderzoek

Het gewricht van binnen bekeken

Bij een kijkoperatie (artroscopie) kijkt uw arts in het gewricht dat klachten geeft. Soms kunt u direct tijdens de ingreep worden behandeld. Ook kan uw arts weefsel weghalen voor verder onderzoek.

Wat is het?
Een ander woord voor kijkoperatie is artroscopie. Uw arts kijkt dan met een artroscoop (een kijkbuisje) in het gewricht waaraan u klachten heeft. Een artroscoop is een soepele slang waarmee met behulp van licht in het gewricht wordt gekeken. Het beeld wordt door lenzen vergroot en is te zien op een videoscherm.

Wat is er te zien?
Op basis van uw klachten en resultaten van onderzoek kan uw arts het nodig vinden een artroscopie uit te voeren. Wanneer het gewricht ontstoken is kan uw arts de oorzaak van de ontsteking nagaan door gewrichtsweefsel of gewrichtsvloeistof te onderzoeken. Ook langdurige pijnklachten en uitval van functies kunnen redenen zijn om een gewricht van binnen te bekijken.

Tijdens de artroscopie wordt het gewricht onderzocht op:

  • botbeschadiging
  • de conditie van kraakbeen, pezen en spieren
  • de hoeveelheid, kleur en stroperigheid van de gewrichtsvloeistof
  • een eventuele ontsteking van het gewrichtsslijmvlies (synovium)


De informatie die dit onderzoek oplevert kan duidelijkheid geven over de oorzaak van uw klachten.

Het onderzoek
De kijkoperatie gebeurt altijd in een ziekenhuis. Meestal kan dit onder plaatselijke verdoving. Soms wordt volledige narcose gegeven. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie.

Vaak kunt u meekijken. De artroscoop wordt ingebracht via een sneetje van ongeveer 1 cm in de huid. Het meest wordt in de knie gekeken. Ook is een artroscopie mogelijk in de schouder, enkel, elleboog, pols of heup.

Mogelijk zal uw arts ook een weefselbiopt nemen en gewrichtsvloeistof afnemen voor verder onderzoek. Onderzoek gebeurt onder de microscoop of door materiaal op kweek te zetten. Soms is het nodig (en mogelijk) om beschadigingen direct te behandelen. Uw arts kan bijvoorbeeld losse stukjes bot uit het gewricht verwijderen.

Uw arts bepaalt of een kijkoperatie bij u noodzakelijk is.

Aanvullend onderzoek (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?