Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Aanvullend onderzoek

Weefsel of vocht nader bekeken

Weefselonderzoek kan extra informatie geven voor het stellen van de diagnose, bijvoorbeeld of u een ontsteking heeft. Soms wordt weefsel weggehaald tijdens een echografie, CT- of MRI-scan.

Wat is het?
Bij weefselonderzoek wordt een stukje weefsel uit het lichaam gehaald voor verder onderzoek, bijvoorbeeld een stukje spier of slijmvlies. Dit heet een biopt. Wordt er vocht afgenomen, dan heet het een punctie.

Wat is er te zien?
Het weefsel dat is weggehaald kan laten zien dat er een ontsteking aanwezig is. Vaak is ook te zien wat de oorzaak van de ontsteking is. Als uw arts bijvoorbeeld vermoedt dat u het syndroom van Sjögren heeft, kan een lipbiopt deze aandoening aantonen. Heeft u jicht, dan zijn bij een punctie urinezuurkristallen te zien.

Het onderzoek
Een arts voert een biopt of punctie meestal uit in een polikliniek, zo nodig onder plaatselijke verdoving. Het weefsel wordt in het laboratorium onder de microscoop bekeken of chemisch onderzocht.

Soms haalt de arts een stukje weefsel weg tijdens een echografie, CT-scan of MRI. Op deze manier kan hij precies zien waar hij moet zijn om het weefsel waar het om gaat te pakken te krijgen. Ook wanneer de arts direct in het gewricht kijkt (bij artroscopie) kan hij weefsel, vocht of beiden wegnemen voor onderzoek.

Uw arts bepaalt of weefselonderzoek bij u noodzakelijk is.

Aanvullend onderzoek (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?