Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Naar de huisarts?

Wanneer is het nodig?

Uw huisarts kan beoordelen of u mogelijk een vorm van reuma heeft. Om de oorzaak van uw klachten na te gaan, kan aanvullend onderzoek of verwijzing naar een specialist nodig zijn.

Hoe eerder, hoe beter
Heeft u gewrichtspijn of langdurig pijnlijke spieren? Dan is het verstandig om een afspraak met uw huisarts te maken. Zeker als uw gewrichten dik zijn en warm aanvoelen. Hoe eerder u met dit soort klachten naar de huisarts gaat, hoe beter! Door snel te beginnen met behandeling kan de schade aan uw gewrichten beperkt blijven. Dit is zeker bij reumatoïde artritis belangrijk.
   
Welke klachten
Deze klachten kunnen wijzen op een vorm van reuma:

  • Eén of meer gewrichten worden dik
  • U heeft langdurige pijn in spieren en gewrichten
  • Als bewegen moeilijk gaat door pijn of stijfheid


Rol huisarts
Een goede diagnose is voor u heel belangrijk. Alleen als de diagnose bekend is, kan uw arts medicijnen voorschrijven en een verdere behandeling adviseren die uw klachten helpen te verminderen. Maar het is niet altijd gemakkelijk voor de huisarts om te bepalen welke vorm van reuma u heeft. Want spier- of gewrichtspijn kunnen symptomen zijn van veel verschillende ziekten.

Op het spreekuur
Als u met uw klachten op het spreekuur komt, zal uw huisarts het volgende doen:

• vragen naar uw klachten
• een lichamelijk onderzoek uitvoeren

Aanvullend onderzoek bij de huisarts

Afbeelding: lichamelijk onderzoek


Na het bezoek
Als u ernstige klachten heeft, kan de huisarts het nodig vinden dat u naar een reumatoloog gaat. Of een internist of orthopeed. Bij minder ernstige klachten kan de huisarts besluiten om uw klachten zelf verder te laten onderzoeken. Hij kan dan aanvullend onderzoek aanvragen, zoals een röntgenonderzoek of bloedonderzoek. Zijn besluit hangt echter sterk af van uw verhaal.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?