Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Geld en rondkomen

Uw inkomen en reuma

Heeft u door het leven met reuma hogere kosten dan iemand zonder reuma, bijvoorbeeld doordat u gebruik maakt van de zorg? Hieronder leest u waar u meer te weten kunt komen over tegemoetkomingen en uitkeringen. Of waar u terecht kunt voor advies of informatie over het rondkomen met uw budget.

Tegemoetkomingen voor uw hoge kosten
Op meerkosten.nl leest u alles over de mogelijkheden die er zijn om een compensatie voor uw hogere kosten door uw reuma te krijgen. Dit zal nooit helemaal uw kosten dekken, houd daar rekening mee.

Uitkering als u niet kunt werken
Kunt u door uw klachten niet of minder werken? Dan heeft dit gevolgen voor uw inkomen. Afhankelijk van uw werkverleden en uw persoonlijke situatie heeft u misschien recht op een van de volgende uitkeringen.

 • UWV en uitkeringen:
  Het UWV regelt de Ziektewet-, WW-, WIA- en Wajong-uitkeringen. Meer informatie over aanvragen en de voorwaarden van deze uitkeringen leest u op de website van het UWV.
 • Gemeente en recht op bijstand:
  Heeft u geen recht op één van de bovenstaande uitkeringen? Misschien heeft u recht op een bijstandsuitkering. Deze vraagt u aan bij uw gemeente. Informatie over de bijstandsuitkering leest u op antwoordopbijstand.nl. De participatiewet zorgt dat u, ook met een arbeidshandicap, door uw gemeente wordt geholpen bij het vinden van passend werk. Vraag na bij uw gemeente wat dit voor u betekent.
 • Zelfstandige en arbeidsongeschiktheid:
  Bent u zelfstandige en raakt u arbeidsongeschikt door uw reuma dan gelden er andere regelingen. Lees meer over zelfstandig zijn en arbeidsongeschiktheid.


Wilt u meer lezen over reuma, uitkeringen en werk? U leest meer in Reuma en werk.

Hulp bij uw geldzaken
Heeft u moeite om rond te komen of hulp nodig bij de aanvraag van een tegemoetkoming? Of wilt u tips lezen over het omgaan met uw budget?

Er zijn mogelijkheden om hulp of informatie te krijgen.

 • Informatie over rondkomen
  Meer informatie over rondkomen? Het Nibud geeft voorlichting op haar website.
 • Hulp bij rondkomen
  Heeft u hulp nodig om rond te komen of bij het aanvragen van tegemoetkomingen? Een medewerker van de Stichting MEE helpt u daarbij en geeft u persoonlijk advies.
 • Schuldhulpverlening
  Heeft u schulden en hulp nodig om ze af te lossen? Neem contact op met de afdeling schuldhulpverlening van uw gemeente. Deze hulp is altijd gratis.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?