Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Hulpmiddelen en aanpassingen

Aanpassingen en hulpmiddelen bij uw dagelijkse leven

Het kan zijn dat u moeite krijgt met de dingen die u in uw dagelijks leven doet: uzelf verzorgen, uw werk doen of hobby's uitoefenen. Hulpmiddelen, huishoudelijke hulp en aanpassingen in huis kunnen u helpen bij het dagelijkse leven.

Hulpmiddelen en aanpassingen in huis
Welk hulpmiddel of welke aanpassing is voor u geschikt? En wie helpt u bij de aanvraag van een hulpmiddel? Wegwijs worden in de mogelijkheden en hulp bij het aanvragen krijgt u van een ergotherapeut. U vindt een ergotherapeut op ergotherapie.nl.

Oriënteer u welke hulpmiddelen en aanpassingen er zoal bestaan op hulpmiddelenwijzer.nl. Informatie, tips en ervaringen van andere mensen die een hulpmiddel gebruiken leest u op scouters.nl.

Of lees onze uitgebreide informatie over hulpmiddelen en aanpassingen bij reuma.

Informatie over aanvragen en vergoedingen
Op regelhulp.nl vindt u informatie op maat. Wilt u hulp bij het doen van een aanvraag? Neem contact op met het zorgloket van uw gemeente en met uw zorgverzekeraar voor informatie over specifieke vergoedingen die u kunt krijgen.

Zorgloket van uw gemeente
Huishoudelijke hulp, vervoersvoorzieningen en veel aanpassingen in huis worden geboden door uw gemeente, vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). U kunt uw vragen hierover stellen aan het zorgloket van uw gemeente. Of lees verder op samenwmo.nl.

Lenen via thuiszorgwinkel en zorgverzekeraar
Heeft u tijdelijk een hulpmiddel nodig, bijvoorbeeld voor uw revalidatie na een operatie? Misschien kunt u het artikel lenen. Kunt u het artikel niet lenen, dan kunt u het soms huren. Denk bijvoorbeeld aan bedklossen, een toiletverhoger of een rolstoel. Bij de thuiszorgwinkel in uw gemeente krijgt u meer informatie over de mogelijkheden.

Vaak is het mogelijk om bij het lenen van een hulpmiddel een vergoeding van uw zorgverzekering te krijgen. Informeer naar de mogelijkheden voor een vergoeding bij uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering heeft u misschien meer mogelijkheden.

Hulpmiddel kopen
Kunt u een hulpmiddel niet lenen of huren, of wordt het hulpmiddel of de aanpassing in huis niet vergoed door bijvoorbeeld de gemeente of uw zorgverzekeraar? Dan kunt u overwegen het hulpmiddel of de aanpassing te kopen. Maar hulpmiddelen en vooral aanpassingen in huis zijn duur. Het is dan ook belangrijk om op de kwaliteit van het hulpmiddel te letten. Er bestaan verschillende keurmerken voor hulpmiddelen. Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen (NKH) staat voor een deskundig advies, betrouwbare kwaliteit en service. Kijk in het register van het NKH welke leveranciers dit keurmerk hebben.

Soms loont het om een hulpmiddel waarvoor u geen vergoeding ontvangt, tweedehands te kopen. Kijkt u hiervoor eens op: zorgoutlet.nl.

Misschien is het mogelijk om bij uw belastingaangifte de kosten van een zelf betaald hulpmiddel of aanpassing af te trekken. Kijk voor de mogelijkheden op belastingdienst.nl.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?