Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sclerodermie

4 kortlopende onderzoeken naar sclerodermie (systemische sclerose)

De behandelsleutel 
Na afloop van dit onderzoek weten we of het mogelijk is om de ziekte
systemische sclerose (sclerodermie) te voorspellen. Misschien hebben we zelfs de sleutel tot de behandeling in handen. Prof. dr. Timothy Radstake (UMC Utrecht) gaat hiervoor onderzoek doen naar de controleurs van ons erfelijk materiaal.
 
Deze controleurs (microRNA's) zijn nog niet zo lang geleden ontdekt. Het zijn hele kleine molecuulstructuren die de opdrachten van ons erfelijk materiaal (DNA) controleren. Ze kunnen bijvoorbeeld besluiten dat de opdracht die het DNA aan de cel geeft, niet doorgaat.
 
Prof. Radstake heeft aanwijzingen dat bepaalde controleurs zorgen voor te veel van de afweercel pDC bij mensen met beginnende sclerodermie. Maar ook zijn de controleurs al aangetroffen bij mensen die wel de symptomen hebben, maar bij wie de ziekte nog niet echt is aangetoond. Het kan haast niet anders dan dat zij een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van sclerodermie. Na dit onderzoek weten we of we via het microRNA de ziekte kunnen voorspellen. Maar mooier nog, misschien hebben we ook de sleutel tot de behandeling in handen door deze controleurs te ontslaan of een andere taak te geven.
 
Sclerodermie is een ernstige ziekte die leidt tot littekenvorming in huid en interne organen, zoals longen en hart. Er ontstaan pijnlijke wondjes en soms is amputatie van vingers noodzakelijk. Als interne organen bij de ziekte betrokken zijn, kan dit leiden tot de dood. Er zijn weinig medicijnen en de ziekte is niet te genezen.
 
Prof. dr. Timothy Radstake Timothy Radstake is hoogleraar translationele immunologie in het UMC Utrecht. Dit onderzoek maakt deel uit van zijn grote onderzoeksprogramma naar de genetische en immunologischeoorzaken van systemische sclerose.

Titel onderzoek: Targeting microRNAs in plasmacytoid DCs to predict and cease Systemic Sclerosis progression
Projectleider: Prof. Dr. T.R.D.J. Radstake
Universiteit: UMCU Utrecht
Verwachte looptijd: 2014-2017

Sclerodermie dicht op de huid zitten
Dit onderzoek van dr. Timothy Radstake (Nijmegen) brengt een behandeling voor de ernstige ziekte sclerodermie een stuk dichterbij. Het is de laatste in een reeks onderzoeken naar de afwijkende werking van afweercellen bij sclerodermie. Het zal leiden tot 'markers' in het bloed die duidelijk maken of de ziekte mild of ernstig zal verlopen. Daarnaast zal het onderzoek uitwijzen of de ziekte vermindert als je deze afweercellen wegvangt of ervoor zorgt dat de cellen hun werk naar behoren doen.

Dendritische cellen (DCs) zijn bij de geboorte aanwezige afweercellen die in ons bloed circuleren. Het zijn de generaals van de afweer, want zij geven de opdracht aan antistoffen om hun kanonnen af te schieten als dat nodig is. Een patiënt met sclerodermie heeft in zijn bloed en huid grote hoeveelheden van speciale dendritische cellen, de pDC's. Deze pDC's doen hun werk niet goed: ze laten hun kanonnen niet de goede kant op schieten waardoor de ziekte een kans krijgt. Radstake verwacht dat als je de hoeveelheid pDC's vermindert of als je ze beter leert schieten, dat de ziekte afneemt.

Het onderzoek naar deze pDc's zal markers (meetbare stofjes in het bloed) opleveren die aangeven of de ziekte ernstig dan wel kalm zal verlopen. Waarmee een arts dus weet dat hij de patiënten een agressieve therapie moet aanbieden of nog niet. Daarnaast is de kans reëel dat dit onderzoek uiteindelijk leidt tot een nieuwe behandeling voor deze ziekte.

Sclerodermie (systemische sclerose) is een ernstige ziekte die leidt tot littekenvorming in huid en interne organen, zoals longen en hart. Er ontstaan pijnlijke wondjes en soms is amputatie van vingers noodzakelijk. Als interne organen bij de ziekte betrokken zijn, kan dit leiden tot de dood. Er zijn weinig medicijnen en de ziekte is niet te genezen.

Titel onderzoek: Exploring the rol of Plasmacytoid dendritic cells as the driving force in systemic sclerosis
Projectleider: Dr. T.R.D.J. Radstake
Universiteit: Nijmegen
Looptijd: 2012-2015

Veroudering van cellen en sclerodermie
Onderzoek naar de genetische fout waardoor de veroudering van de cellen in ons lichaam niet goed verloopt. Deze fout kan leiden tot de ziekte sclerodermie. Met de kennis uit dit onderzoek versnelt de kans op de ontwikkeling van een goede behandeling tegen sclerodermie.

De cellen in ons lichaam worden regelmatig vervangen door nieuwe. De oudere cellen sterven af en worden afgevoerd. Soms gaat dat fout. De onvolledige afbraak van de oude cellen zorgt voor de massale aanvoer van speciale afweercellen (pDC's) en brengt de afweer in verwarring. De werking van de pDC's wordt ook in ander nieuw onderzoek van dr. Timothy Radstake (Nijmegen) uitgeplozen.

In dit onderzoek kijkt dr. Radstake naar de veroudering in de kern van de cellen. Waar de chromosomen zitten. Chromosomen zijn de dragers van ons erfelijk materiaal. De uiteinden van chromosomen noemt men telomeren. Deze telomeren worden korter naarmate de cel ouder wordt. Bij sclerodermie worden ze heel snel korter. Dr. Radstake gaat na hoe dit komt en of je dit kunt voorkomen. Als dat lukt kan je massale aanvoer van afweercellen (pDC's) stoppen en misschien sclerodermie behandelen.

Sclerodermie (systemische sclerose) is een ernstige ziekte die leidt tot littekenvorming in huid en interne organen, zoals longen en hart. Er ontstaan pijnlijke wondjes en soms is amputatie van vingers noodzakelijk. Als interne organen bij de ziekte betrokken zijn, kan dit leiden tot de dood. Er zijn weinig medicijnen en de ziekte is niet te genezen.

Titel onderzoek: Evaluation of telomere shortening as diagnostic tool to predict clinical phenotype and outcome in systemic sclerosis
Projectleider: Dr. T.R.D.J. Radstake
Universiteit: Nijmegen
Looptijd: 2012- 2015

De waarheid over systemische sclerose dichterbij
In dit onderzoek zal dr. Timothy Radstake van het UMC st Radboud te Nijmegen de rol van een aantal genen bij systemische sclerose uitpluizen. Wat is hun bijdrage bij het ontstaan van de ziekte en kunnen we de ziekte stoppen als we meer weten over wat deze genen precies in gang zetten?

Eerder dit jaar ontdekte dr. Radstake drie nieuwe genen die het risico op de ziekte systemische sclerose vergroten. Dat was een zeer belangrijke doorbraak die ons eindelijk dichter bij de oorzaak van de ziekte brengt.

Er zal nu dus hard gewerkt moeten worden om uit te zoeken wat die genen precies doen. En of de fouten die deze genen veroorzaken ook opgelost kunnen worden en er dus een behandeling in zicht is voor deze ernstige auto-immuunziekte.

Project: Closing in on the functional genetics of Systemic Sclerosis
Projectleider: Dr. T.R.D.J. Radstake
Universiteit: RadboudMC Nijmegen
Verwachte afronding: 2013

 

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?