Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sjögren

3 kortlopende onderzoeken naar het syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren en het MALT lymfoom, hoe zit het nu precies?
Er is een vorm van kanker die soms voorkomt bij het syndroom van Sjögren, het MALT-lymfoom. Prof. dr. Frans Kroese (UMCG Groningen) gaat onderzoek doen naar de oorsprong van de cellen van dit lymfoom. Hij vermoedt dat deze cellen ontstaan uit een bepaald type afweercellen (B-lymfocyten).
 
Bij het syndroom van Sjögren spelen B-lymfocyten een centrale rol. De cellen werken niet goed en hopen zich op in de speeksel- en traanklieren, die daardoor ontstoken en beschadigd raken. Bij 5-10% van de patiënten ontstaat een gezwel in speeksel- of traanklieren van het type MALT-lymfoom. Het MALT-lymfoom wordt gerekend tot een van de relatief gunstig verlopende vormen van lymfomen. De behandeling van het MALT-lymfoom varieert, afhankelijk van ernst van de uitingen buiten de klieren. We weten echter nog maar heel weinig over het ontstaan van het MALT-lymfoom en de behandelmogelijkheden kunnen nog om die reden meer worden verfijnd.
 
Door  dit onderzoek zullen we beter begrijpen waarom en hoe het MALT-lymfoom ontstaat. Kennis hierover levert niet alleen meer en betere aangrijpingspunten op voor nieuwe behandelingen, maar vergroot tevens ons inzicht over het ontstaan en de ontwikkeling van het syndroom van Sjögren zelf.

Het syndroom van Sjögren-syndroom is een chronische reumatische ziekte waarbij speeksel- en traanklieren slechter gaan functioneren en slijmvliezen uitdrogen. Na reumatoïde artritis is het de meest voorkomende auto-immuunziekte. Het syndroom van Sjögren kan als een apart ziektebeeld bestaan, maar komt ook veel voor samen met  andere auto-immuunziekten.

Prof. dr. Frans Kroese is hoogleraar immunologie en reumatologie in Groningen.

Titel onderzoek: Role of FcRL4+ B-cells in the development of MALT lymphoma in parotid glands of patients with Sjögren's syndrome
Projectleider: Prof. dr. F.G.M. Kroese
Universiteit: UMCG Groningen
Verwachte looptijd: 2014-2017

Wat prikkelt het afweersysteem bij het syndroom van Sjögren?
In dit onderzoek wordt het ontstekingsbevorderende eiwit TSLP in het bloed en de ontstekingshaarden van patiënten met het syndroom van Sjögren aan een nauwe inspectie onderworpen. Dr. Joël van Roon van het UMCUtrecht hoopt dat dit aanknopingspunten voor een nieuwe behandeling oplevert.

TSLP is een eiwit dat belangrijke afweercellen (T en B cellen en dendritsche cellen) kan activeren. Bij reumatoïde artritis is al meer bekend over de rol van TSLP in autoimmuniteit. Maar TSLP wordt ook aangetroffen in speekselklieren van Sjögrenpatiënten.

In dit project zal dr. van Roon meten hoeveel van dit eiwit aanwezig is in het bloed en in de ontstekingshaarden bij Sjögrenpatiënten. En of de hoeveelheid overeenkomt met de ernst van de ziekteverschijnselen. Daarna kijkt hij wat er gebeurt als je TSLP blokkeert. Nemen de ontstekingsprocessen dan af? Dat zou een nieuwe behandeling kunnen opleveren.

Project: IL-7-related cytokine thymic stromal lymphopoietin: a new therapeutic target for primary Sjögren syndrome and rheumatoid arthritis
Projectleider: Dr. J.A.G. van Roon
Universiteit: UMCUtrecht
Verwachte afronding: 2014

Moeheid en depressie Bij Sjögren door interferon?
Is het eiwit interferon aanwezig in het bloed van mensen met het syndroom van Sjögren? Veroorzaakt het vermoeidheid en depressieve gevoelens? En zou je de interferon kunnen blokkeren, zodat er minder vermoeidheid is? Dat zijn de belangrijkste vragen in dit onderzoek van dr. Marjan Versnel van het Erasmus MC te Rotterdam.

Interferonen zijn natuurlijke eiwitten die afweercellen produceren na contact met een virus of bacterie. Zij zijn belangrijk bij het bestrijden van infecties. Interferon wordt ook gebruikt als geneesmiddel, onder andere bij hepatitis C infecties.
Over de aanwezigheid en de rol van interferon bij het syndroom van Sjögren is weinig bekend. Dit onderzoek zou kunnen leiden tot een nieuwe behandeling bij mensen met Sjögren die het interferon in hun bloed blijken te hebben.

Project: The Interferon type I signature in primary Sjögren's Syndrome: prevalance and associations with disease activity, fatigue and depressed mood
Projectleider: dr. M.A. Versnel
Universiteit: ErasmusMC Rotterdam
Verwachte afronding: 2014


 

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar Sjögren

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van het syndroom van Sjögren.