Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Stappenplan methotrexaat injecties

Informatie en wat je kunt doen

Sommige zorgverzekeraars (zoals Menzis en VGZ) voeren een voorkeursbeleid (preferentiebeleid) rondom de vergoeding van methotrexaat injecties. Dit houdt in dat ze alleen methotrexaat injecties van een bepaald merk vergoeden. Hierdoor geeft je apotheker jou in dit geval de methotrexaat spuit van het merk Injexate mee.

Wat is Injexate?
Injexate is een voorgevulde spuit met naaldkap. De werkzame stof is methotrexaat (MTX). Injexate is er in verschillende sterktes: van 7,5 tot 30 milligram.

Injexate heeft een concentratie van 50 mg per ml. Een concentratie houdt in: de hoeveelheid werkzame stof in verhouding tot de hoeveelheid vloeistof. De fabrikant is Accord Healthcare Limited. Het is een geregistreerd product.

Werkzame stof en hulpstoffen zijn gelijk
De werkzame stof methotrexaat is bij elk merk injectie precies hetzelfde. Dit geldt ook voor de hulpstoffen. Op grond hiervan zijn er dus geen bijwerkingen te verwachten.

Verschil in concentratie
Wel zijn er bij verschillende merken verschillende concentraties methotrexaat. Een voordeel van 50 mg per ml is dat het mogelijk iets minder pijn oplevert bij het inspuiten, dan een concentratie van 20 of 25 mg per ml. Dit is aan de andere kant weer niet helemaal te zeggen, want dit zal ook afhangen van de scherpte van de spuit die wordt gebruikt.

Grote verschil: de toedieningsvorm!
Injexate is er alleen in de vorm van een spuit met één bepaalde naald. Er is dus geen pen beschikbaar.

Hier zitten dan ook de mogelijke problemen, naast dat je het wisselen van medicijnen natuurlijk vervelend kunt vinden. Je bent immers vertrouwd met je eigen merk methotrexaat injectie en weet hoe je deze spuit of pen moet hanteren:

  • Het wisselen van pen naar injectiespuit is problematisch voor jou
    Misschien was je eraan gewend om een injectiepen te gebruiken. Een pen werkt anders dan een spuit. Een pen schiet het medicijn naar binnen, bij een spuit moet je zelf de regie nemen. Als je nu moet overstappen van een pen naar een injectie, kan dit betekenen dat je jezelf niet meer durft te injecteren. Je wordt dan afhankelijk van anderen voor je injectie.

  • De injectiespuit van Injexate is door jou niet goed te gebruiken
    De injectiespuit van Injexate is weer anders dan de spuiten van de andere merken. Je loopt kans dat de spuit van Injexate voor jou niet goed te hanteren is, bijvoorbeeld doordat je reumatische klachten aan je handen hebt. Of je hebt een specifieke naald nodig. Wanneer je met je reumatoloog en/of verpleegkundige om dit soort redenen een voor jou specifieke injectie hebt uitgekozen, kan overstappen voor jou zeer onwenselijk zijn!Gebruik jij methotrexaat injecties en heeft jouw zorgverzekeraar preferentiebeleid rond methotrexaat injecties?

Nee, ik vind het geen probleem om over te stappen op Injexate.
In dit geval hoef je niets te doen, je krijgt de nieuwe injectie mee van je apotheek. De apotheek zal je instructies geven. Ook kun je contact opnemen met de reumaverpleegkundige om met de nieuwe injectie te leren omgaan.

Ja, ik wil mijn (vertrouwde) merk spuit of pen behouden.
Volg het stappenplan!

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?