Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Feiten en cijfers

In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen een reumatische aandoening. Dit aantal neemt in de toekomst naar verwachting toe, onder andere doordat mensen steeds ouder worden en steeds meer overgewicht voorkomt.

Soorten reuma
De meeste mensen met reumatische klachten hebben artrose. Dat zijn er 1,1 miljoen. Chronische gewrichtsontstekingen komen voor bij ongeveer 420.000 mensen. Ongeveer 240.000 mensen kampen met een vorm van wekedelenreuma.

Wie hebben reuma?
Vaak wordt gedacht dat reuma vooral bij oudere mensen voorkomt. Dat is een misvatting. Ruim de helft van de mensen met reumatische klachten is tussen de 40 en 64 jaar. Daarnaast komen er in Nederland jaarlijks 300 kinderen bij die jeugdreuma hebben.

Reuma en werk
Ongeveer 58% van de mensen met een reumatische aandoening heeft betaald werk. Bij mensen zonder reuma is dit ongeveer 79%. In totaal zijn zo'n 280.000 mensen met reuma zijn arbeidsongeschikt. Dit is 16% van de mensen met reuma. Ter vergelijking: Bij mensen zonder reuma is dit ongeveer 3,5%.

Impact
Mensen met reuma waarderen hun lichamelijke kwaliteit van leven duidelijk lager dan andere chronisch zieken. Reuma komt niet alleen veel voor, maar heeft ook nog eens de grootste negatieve impact op de kwaliteit van leven.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?