Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Arteriitis temporalis

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Uw arts zal eerst duidelijk willen krijgen wat uw klachten precies zijn. Hij zal een aantal onderzoeken doen. Pas daarna kan hij een diagnose stellen.

Uw arts zal eerst met u praten om erachter te komen welke klachten u precies heeft. Als deze klachten wijzen op arteriitis temporalis, dan zal uw arts soms bloedonderzoek doen, een biopsie nemen of een PET-scan laten maken.

Bloedonderzoek
Er bestaat geen bloedtest waarmee aangetoond kan worden dat u arteriitis temporalis heeft. Wel kan uw arts uw bloedbezinking (BSE) of de hoeveelheid C-reactieve proteïne (CRP) in uw bloed meten. Als deze beide waarden (sterk) verhoogd zijn, is dat namelijk een teken dat u een ontsteking in uw lichaam heeft.

Biopsie
Bij een biopsie haalt uw arts een klein stukje weefsel weg uit de slagader bij uw slaap. De slaap wordt hiervoor eerst verdoofd. Als het stukje weefsel de typische kenmerken van een aderontsteking laat zien, dan is de diagnose definitief: u heeft arteriitis temporalis.

Soms is de ontsteking niet te zien in de biopsie. Toch kunt u dan een ontsteking hebben. Dit komt doordat de ontsteking van de slagader heel plaatselijk kan zijn. Dat wil zeggen dat op de ene plaats wél een ontsteking zit, maar een paar millimeter verderop niet. Het is dus mogelijk dat in het geteste gedeelte geen ontstekingsmateriaal zit, terwijl u wél een ontsteking heeft.

PET-scan
Met een PET-scan , een onderzoek dat gebruik maakt van lichte radioactiviteit, kan een ontsteking in het lichaam in beeld worden gebracht. De slagader bij de slaap is te klein om op de scan zichtbaar te worden, maar als u ook ontstekingen heeft in grotere slagaders dan zijn die wel goed te zien.

Definitieve diagnose
Uw arts stelt de uiteindelijke diagnose op basis van de volgende gegevens:

• Uw leeftijd (bent u 50 jaar of ouder?)
• Het type hoofdpijn dat u heeft
• Is de hartslag te voelen in de slagader bij uw slaap?
• Doet het pijn als de arts op uw slaap drukt?
• Heeft u een verhoogde bloedbezinking (BSE)?
• Is er onder de microscoop een aderontsteking te zien in de biopsie?
• In sommige gevallen: de uitslag van een PET-scan

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Arteriitis temporalis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?