Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artritis bij darmziekten

Pijn en ontsteking verminderen

Medicijnen kunnen gewrichtsklachten en -ontstekingen tegengaan. Veel gebruikte medicijnen bij artritis bij een darmziekte zijn ontstekingsremmende pijnstillers, klassieke reumaremmers en biologische medicijnen. NSAID's kunnen maag- en darmklachten geven en zijn daarom af te raden als u artritis bij een darmziekte heeft.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Gewrichtsontstekingen worden vaak behandeld met ontstekingsremmende pijnstillers. Ontstekingsremmende pijnstillers worden opgedeeld in twee groepen, namelijk de klassieke NSAID's, zoals ibuprofen en diclofenac, en COX-2-remmers, zoals etoricoxib en celecoxib. Omdat NSAID's maag- en darmklachten kunnen veroorzaken of verergeren, worden ze afgeraden voor de behandeling van artritis bij een darmziekte. Maag- en darmklachten komen veel minder voor bij COX-2-remmers. De arts die u behandelt voor uw gewrichtsontstekingen kan dus met uw MDL-arts overleggen of COX-2-remmers wel geschikt voor u zijn.

Corticosteroïden
Bij een of enkele ontstoken gewrichten kan uw arts een injectie met corticosteroïden geven in of rond het ontstoken gewricht. Een injectie met corticosteroïden remt de ontsteking en vermindert de pijn. De injectie heeft geen invloed op uw darmen. Als meer gewrichten ontstoken zijn krijgt u meestal andere medicijnen voorgeschreven.

Klassieke reumaremmers
Als uw klachten onvoldoende afnemen bij behandeling met ontstekingsremmende pijnstillers en/of corticosteroïden, kan uw arts een klassieke reumaremmer voorschrijven. Veelgebruikte klassieke reumaremmers voor behandeling van artritis bij een darmziekte zijn sulfasalazine en methotrexaat. Deze medicijnen kunnen ook helpen uw darmklachten te verminderen.

Biologische medicijnen
Als andere medicijnen onvoldoende effect hebben of teveel bijwerkingen geven komt u misschien in aanmerking voor behandeling met een biologisch medicijn. Biologische medicijnen, zoals adalimumab (Humira®) en infliximab (Remicade®, Inflectra®, Remsima®) beperken de afweerreactie van uw lichaam. Hierdoor nemen de ontstekingen af. Een biologisch medicijn kan een positieve invloed hebben op uw darmklachten én op de reumatische klachten in uw gewrichten of wervelkolom. Biologische medicijnen mogen alleen worden voorgeschreven door een medisch specialist, zoals uw reumatoloog of uw MDL-arts.

Lees meer informatie over biologische medicijnen.

Artritis bij darmziekten (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?