Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artritis bij darmziekten

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Uw arts stelt de diagnose op basis van uw verhaal en lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek, zoals een bloedtest, kan de diagnose ondersteunen.

Uw verhaal en lichamelijk onderzoek
Om vast te stellen of u artritis bij een darmziekte heeft zal uw arts allereerst vragen wat uw klachten zijn. De arts vraagt bijvoorbeeld waar u pijn heeft, wanneer uw klachten zijn begonnen en tegen welke beperkingen u aanloopt in uw dagelijks leven.

Bij het lichamelijk onderzoek kijkt de arts naar ontstekingsverschijnselen aan uw gewrichten en de beweeglijkheid van uw bekken, heupen en rug. Ook zal de arts uw pezen, ogen en huid nakijken.

Bloedonderzoek
Met een BSE- of CRP test stelt de arts vast of er ontstekingen in uw lichaam aanwezig zijn. Deze bloedtests kunnen niet aantonen dat u artritis bij een darmziekte heeft, maar kunnen de diagnose wel ondersteunen. Daarnaast zijn de tests informatief om het verloop van de ziekte te volgen.

De reumafactor is meestal niet aantoonbaar als u artritis bij een darmziekte heeft.

Erfelijke factor
Bij mensen die artritis bij een darmziekte hebben kan de erfelijke factor HLA-B27 in het bloed aantoonbaar zijn. Omdat HLA-B27 soms ook wordt terug gevonden bij mensen die niet deze aandoening hebben, kan aanwezigheid van HLA-B27 de diagnose alleen ondersteunen.

Röntgenfoto
Bij gewrichtsontstekingen in de armen of benen zijn meestal geen afwijkingen zichtbaar op röntgenfoto's. Als de ontstekingen zich voordoen in de wervelkolom of het bekken kunnen op een röntgenfoto dezelfde afwijkingen te zien zijn als bij axiale spondyloartritis.

Artritis bij darmziekten (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?