Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artritis psoriatica

Wat is artritis psoriatica?

Artritis psoriatica is een combinatie tussen ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis. U kunt dus klachten aan uw huid hebben én klachten door gewrichtsontstekingen. Artritis psoriatica is een vorm van spondyloartritis.

Artritis
Artritis betekent gewrichtsontsteking. Bij artritis psoriatica komen de ontstekingen meestal voor in de gewrichten van uw armen of benen, zoals uw handen, voeten, ellebogen of knieën. De ontsteking kan ook onder in uw rug zitten, in uw bekken, of op de plek waar uw ribben aan uw borstkas vastzitten.

Psoriasis
Psoriasis is een huidziekte. De bekendste vorm is psoriasis vulgaris. Als u dat heeft wordt uw huid rood en gaat sterk schilferen. Meestal gaat het om de huid aan de buitenkant van uw ellebogen en knieën, uw hoofdhuid (beginnend bij de haargrens) en uw huidplooien. Psoriasis kan ook voorkomen bij uw navel, bilnaad en op uw handpalmen en voetzolen.

Er is ook een vorm van psoriasis (psoriasis unguum) waarbij putjes in de nagels ontstaan en bruine verkleuringen onder de nagel.

Spondyloartritis
Artritis psoriatica is een vorm van spondyloartritis. Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals ontstekingen in de wervelkolom, het bekken en de gewrichten van de armen of benen. De aandoening komt vaker voor binnen sommige families en bij mensen die het gen HLA-B27 in het bloed hebben. Daarom wordt aangenomen dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt voor het krijgen van spondyloartritis.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen axiale spondyloartritis en perifere spondyloartritis:

  • Bij axiale spondyloartritis staan klachten aan het bekken en de wervelkolom op de voorgrond. Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis
  • Bij perifere spondyloartritis raken vooral de grote gewrichten in de armen of benen ontstoken. Artritis psoriatica, artritis bij een darmziekte en reactieve artritis zijn vormen van perifere spondyloartritis

Naast gewrichtsontstekingen zijn de volgende symptomen kenmerkend voor spondyloartritis:

  • oogontsteking (uveitis of iridocyclitis)
  • huidklachten of klachten aan de nagels, zoals psoriasis
  • darmontsteking
  • ontsteking van de pezen of peesaanhechtingen, met name van de achillespees

Wie krijgt artritis psoriatica?
Artritis psoriatica komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. De aandoening begint meestal tussen het 20e en 30e levensjaar, maar kan ook op een andere leeftijd ontstaan.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Artritis psoriatica?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?