Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artritis psoriatica

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts stelt artritis psoriatica vast op grond van uw verhaal en lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek, zoals een bloedtest, kan de diagnose ondersteunen.

Lichamelijk onderzoek en uw verhaal
Om erachter te komen of u artritis psoriatica heeft, zal uw arts vragen welke klachten u precies heeft en wanneer uw klachten zijn ontstaan.

Vervolgens zal uw arts u lichamelijk onderzoeken. De arts kijkt daarbij goed uw gewrichten en pezen na om vast te stellen of er sprake is van ontsteking. Ook let de arts op de vorm en beweeglijkheid van uw rug. Verder zal uw arts uw huid en nagels nakijken.

Bloedonderzoek
Soms zijn in het bloed aanwijzingen voor een ontsteking te vinden, zoals een verhoogde BSE of CRP waarde, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De reumafactor is meestal niet aantoonbaar bij artritis psoriatica.

Erfelijke factor
Bij mensen met artritis psoriatica kan de erfelijke factor HLA-B27 in het bloed aantoonbaar zijn. Toch zegt dit niet alles. Een klein deel van de bevolking heeft HLA-B27 namelijk wel in het bloed, maar heeft geen artritis psoriatica. Aanwezigheid van HLA-B27 kan de diagnose dus alleen ondersteunen.

Röntgenfoto
Om te kijken of uw gewrichten beschadigd zijn kan uw arts een röntgenfoto laten maken.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Artritis psoriatica?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?