Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artritis psoriatica

Hoe ontstaat artritis psoriatica?

Waardoor u artritis psoriatica krijgt, is niet precies bekend. Wel is zeker dat bepaalde witte bloedcellen ermee te maken hebben. Deze T-lymfocyten zijn belangrijk voor uw afweersysteem.

De T-lymfocyten hebben de taak om in uw lichaam alles op te sporen wat niet 'eigen' is en dat te bestrijden. Ze zorgen ervoor dat u niet ziek wordt als u bijvoorbeeld bacteriën en virussen in uw lichaam krijgt. Bij artritis psoriatica werkt dit afweersysteem niet goed. De T-lymfocyten vallen alles aan, ook wat 'eigen' is. Dit wordt een auto-immuunziekte genoemd.

Dat uw T-lymfocyten overactief zijn, is te zien onder een microscoop. In uw ontstoken gewrichten zitten veel T-lymfocyten. En ook in uw huidschilfers zijn deze witte bloedcellen goed te zien.

Artritis psoriatica is genetisch overdraagbaar. Dat betekent dat het vaak voorkomt bij meerdere leden uit een familie. Als u het heeft, kunt u het overdragen op uw kinderen. Maar dit hoeft niet. Er zijn ook mensen met een genetische aanleg voor artritis psoriatica die de ziekte uiteindelijk niet krijgen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Artritis psoriatica?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?