Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Bacteriële artritis

Hoe verloopt bacteriële artritis

Een bacteriële infectie kan op verschillende manieren verlopen: acuut met een heftige ontsteking, of chronisch met meestal minder ernstige klachten. Vaak is het nodig dat u wordt opgenomen in het ziekenhuis. Bacteriële artritis door tuberculose of een schimmelinfectie kan erg hardnekkig zijn.

Acuut verloop
Bij een acuut verloop veroorzaakt de bacterie een heftige ontstekingsreactie. Deze reactie kan heel snel schade aanrichten. De bacterie kan in het gewricht blijven, maar kan ook in het bloed terechtkomen. In dat geval is er sprake van bloedvergiftiging. U voelt zich dan heel ziek en u heeft hoge koorts en koude rillingen.

Naar ziekenhuis
Bij een acute ontsteking moet u snel naar het ziekenhuis en meteen beginnen met een antibioticum. U krijgt dan vrijwel altijd een infuus. Als bekend is om welke bacterie het gaat, kan de arts het soort antibioticum aanpassen. Zo krijgt u een gerichte behandeling. Deze behandeling kan enkele weken duren. U moet daarvoor in het ziekenhuis blijven. Als het antibioticum goed aanslaat, voelt u zich snel een stuk beter. Uiteindelijk krijgt u tabletten in plaats van een infuus en dan kunt u naar huis. Als u er snel bij bent, hoeft uw gewricht geen schade op te lopen.

Chronisch verloop
Een chronisch verlopende bacteriële artritis komt onder andere voor bij tuberculose. Ook een schimmelinfectie kan de oorzaak zijn. U merkt pas na enige tijd iets van de ontsteking. Vaak voelt u zich al enkele maanden niet helemaal fit. Geleidelijk aan krijgt u milde klachten aan een of meer gewrichten. De bacterie of schimmel kan ook klachten geven aan andere organen, bijvoorbeeld de longen, waardoor u last kunt krijgen van kortademigheid of hoesten.

Opname voor onderzoek
Meestal laat de arts u enkele weken opnemen in het ziekenhuis voor onderzoek en behandeling. Bij tuberculose krijgt u een behandeling met meerdere antibiotica in tabletvorm. Bij een schimmelinfectie krijgt u een infuus met een antimycoticum. Later krijgt u de medicatie eventueel in tabletvorm.

Hardnekkig
Een artritis door tuberculose of een schimmelinfectie is vaak erg hardnekkig. Het is dan noodzakelijk dat u de medicijnen maandenlang gebruikt. Soms is het zelfs nodig dat een arts uw gewricht operatief schoonmaakt.

De klachten bij een chronisch verloop zijn minder heftig dan bij een acute ontsteking. Het kan hierdoor enige tijd duren voordat de diagnose is gesteld. Inmiddels kan er dan al gewrichtsschade zijn ontstaan. Ook als de infectie helemaal weg is, kunt u hierdoor toch nog last houden van pijn of u kunt uw gewricht minder goed gebruiken.

Bacteriële artritis (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?