Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Paget, botziekte van

Wat is de botziekte van Paget?

De botziekte van Paget is een chronische ziekte. Bij deze aandoening wordt het bot veel sneller dan normaal afgebroken. Nieuw bot wordt slordig en ongeordend aangemaakt en is minder stevig omdat het niet de tijd krijgt goed hard te worden. Het bot kan vervormen en sneller breken.

Vervormd bot
De botziekte van Paget is een chronische botaandoening. De ziekte is vernoemd naar Sir James Paget, die dit ziektebeeld als eerste beschreef. De Latijnse naam is osteïtis deformans. Dit betekent een ontstekingachtige aandoening van het bot die tot vervorming van het bot leidt.

Abnormaal snelle botafbraak
In het bot dat door de ziekte is aangetast, is het evenwicht tussen botaanmaak en botafbraak verstoord. Het bot wordt abnormaal snel afgebroken. Er is wel nieuwe botaanmaak, maar dat gebeurt slordig en niet zo ordelijk als bij een normale botaanmaak. Het nieuwe bot is zachter en brozer waardoor het sneller buigt of breekt. Ook is het nieuwe bot groter dan het oorspronkelijke bot. U kunt last hebben van vermoeidheid en pijn in het aangedane bot.

Veelvoorkomende plekken
Bij de meeste mensen komt de ziekte voor in het bekken. Andere veelvoorkomende plekken zijn de wervelkolom, het heiligbeen, de schedel en de lange pijpbeenderen van armen en benen. Bij meer dan de helft van de mensen met de botziekte van Paget zijn meer botten tegelijk aangetast. De aandoening is langzaam progressief binnen een bot, maar breidt zich niet uit naar andere botten.

Vooral boven de 55 jaar
De botziekte van Paget komt voor bij ongeveer 3,5% van de mensen boven de 55 jaar en is heel zeldzaam bij mensen jonger dan 40 jaar. Iets meer mannen dan vrouwen krijgen de ziekte. De botziekte van Paget is niet dodelijk. Wel is een goede behandeling nodig. Anders raakt het bot steeds meer aangetast en kunnen er complicaties ontstaan.

botziekte van Paget (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?