Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Paget, botziekte van

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Uw arts stelt de diagnose op basis van verschillende soorten onderzoek. Dat kan lichamelijk onderzoek zijn, bloed- en urineonderzoek en ook botscans en röntgenfoto's.

Verschillende onderzoeken
Uw arts stelt de diagnose op basis van lichamelijk onderzoek, laboratoriumonderzoek, botscans en röntgenonderzoek. Als er getwijfeld wordt over of de afwijking goedaardig is, wordt een botbiopt genomen, maar voor het stellen van de diagnose is dit niet noodzakelijk.

Bloed- en urineonderzoek
Als de hoeveelheid alkalische fosfatase in uw bloed te hoog is, dan is dat een aanwijzing voor de botziekte van Paget. Hiermee is ook de activiteit van de ziekte te meten.

Stoffen die vrijkomen door botafbraak kunnen in uw bloed of urine worden gemeten. Dit geeft informatie over de botafbraak en hoe dit proces bij u verloopt.

Botscan
Met behulp van botscans kan uw arts vaststellen hoe actief de ziekte is en of er meer botten zijn aangedaan. Bij een botscan wordt een kleine, veilige hoeveelheid radioactieve stof in uw bloed gebracht. Deze stof komt in de delen van uw skelet die door de ziekte zijn aangetast.

Van de gebieden die de botscan heeft opgespoord worden röntgenfoto's gemaakt. Daarmee kan uw arts de definitieve diagnose stellen en vaststellen waar uw botten zijn aangedaan.

Vroegtijdig opsporen bij familie
Omdat nog niet alles duidelijk is over de erfelijke factoren die meespelen bij het krijgen van de botziekte, is er ook nog geen test die wordt gebruikt om Paget aan te tonen. Bent u naaste familie van iemand met de botziekte van Paget, dan kunt u overwegen na uw 45e uw alkalisch fosfatase te laten meten door de huisarts. Dit bloedonderzoek geeft meestal voldoende duidelijkheid over het al dan niet hebben van de aandoening. Overlegt u met vragen over dit onderzoek met uw huisarts.

botziekte van Paget (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?