Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Paget, botziekte van

Wat merkt u van de botziekte van Paget?

De klachten bij de botziekte van Paget verschillen van persoon tot persoon. Veel mensen hebben geen klachten. Anderen hebben voornamelijk pijn in het bot. Die pijn is brandend, heet en diep. Een enkele keer komen er complicaties bij. Wat u merkt van de ziekte, hangt af van welke botten er zijn aangetast.

Soms vooral pijn in bot
De pijnklachten verschillen van persoon tot persoon. Veel mensen met de botziekte van Paget hebben geen klachten. Bij anderen is pijn in het bot de belangrijkste klacht. Dit is een brandende, hete en diepe pijn. Er is geen relatie tussen de hoeveelheid aangedaan bot en de mate waarin u pijn kunt hebben. Kenmerkend is dat de pijn niet verdwijnt door te rusten. Ook kan het weefsel om uw bot heen warm en dik worden. Zo kan uw huid branderig aanvoelen en overgevoelig zijn. In het aangetaste bot is de doorbloeding vaak verhoogd.

Soms heeft u last van spierpijn doordat het bot waaraan de spier vastzit is vervormd. De spieren worden hierdoor anders belast.

Vervorming van het bot
Als uw lange pijpbeenderen aangetast zijn, kunnen ze vervormen. Dit komt doordat uw bot daar minder stevig is. Uw gewricht wordt nu anders belast en er ontstaat sneller artrose. Dit kan leiden tot pijn en stijfheid. Ook kunt u dan soms niet alles meer. Bij een combinatie van vervorming en slechte botkwaliteit loopt u meer kans op botbreuken. Omdat tegenwoordig de ziekte meestal op tijd herkend en behandeld wordt, komen zichtbare verkrommingen nog maar weinig voor.

Rugproblemen
Als uw rugwervels of uw bekken zijn aangetast, heeft u vooral last van pijn en stijfheid. Als een aangetaste wervel van vorm verandert, kan een zenuw bekneld raken. Daardoor kunt u last krijgen van tintelingen of uitval. In sommige gevallen ontstaat er acute rugpijn door een wervelbreuk.

Schedel
Als uw schedel is aangetast, kunt u last hebben van hoofdpijn, oorsuizingen of duizeligheid. Ook kunt u problemen krijgen met horen en zien.

Overbelast hart
Een zeer zeldzame complicatie is dat uw hart overbelast raakt. Dit kan gebeuren doordat de doorbloeding in de aangetaste botten verhoogd is.

In hele zeldzame situaties, met name als de ziekte van Paget niet behandeld wordt, kan de aantasting van het bot tot kanker leiden. Dit gebeurt bij heel weinig mensen: minder dan 1% van de mensen die de botziekte van Paget hebben.

botziekte van Paget (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?