Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Chondrocalcinosis

Welke medicijnen kunnen u helpen?

Pseudojicht is niet te genezen. Wel zijn er medicijnen om de aanvallen te bestrijden en te voorkomen.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Heeft u een actieve ontsteking? Dan schrijft uw arts ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) voor om een aanval te bestrijden. NSAID's zijn verkrijgbaar als tabletten, als zetpillen en als injectie. De meest voorgeschreven NSAID's bij chondrocalcinosis zijn diclofenac en naproxen.

Gebruikt u NSAID's, dan kunt u last krijgen van bijwerkingen zoals maag- en darmproblemen. Als u de tabletten na het eten inneemt, vermindert u de kans op maagproblemen.

Als u al last heeft van uw maag, kunt u uw maagwand beschermen met een protonpompremmer. Voorbeelden hiervan zijn omeprazol en misoprostol. U kunt ook een zogenaamde selectieve cyclo-oxygenase-remmer (COX-2-remmer) gebruiken. In die categorie is voor chondrocalcinosis etoricoxib geregistreerd.

Corticosteroïden
Naast ontstekingsremmende pijnstillers kan uw arts ook een corticosteroïd voorschrijven. Corticosteroïden zijn stoffen die zijn afgeleid van een hormoon uit de bijnierschors. Ze remmen de ontstekingen. Er komen steeds meer aanwijzingen dat corticosteroïden ook schade aan de gewrichten kunnen beperken. Prednison is een belangrijk corticosteroïd.
Corticosteroïden hebben bijwerkingen op de lange termijn.

Colchicine
Om een aanval te voorkomen kunt u colchicine gebruiken. Colchicine wordt al heel lang gebruikt. Het remt de gewrichtsonsteking af, maar voorkomt ook dat ze ontstaan. U kunt colchicine krijgen als pil of als capsule. Sommige mensen krijgen er diarree van of ze worden duizelig. U kunt het beste met uw arts overleggen als u last krijgt van deze verschijnselen. Misschien is het dan nodig de dosis te verminderen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Chondrocalcinosis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?