Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Chondrocalcinosis

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om vast te stellen of u chondrocalcinosis heeft, zal uw arts de resultaten van verschillende onderzoeken combineren. Hij kan met een naald wat vocht uit het ontstoken gewricht zuigen, een röntgenfoto maken of bloedonderzoek doen.

Uw arts zal eerst nagaan welke klachten u precies heeft. Waarschijnlijk zullen dat vooral ontstekingsklachten zijn in een of meerdere gewrichten, bijvoorbeeld pijn en stijfheid.

Om zeker te zijn van de diagnose zal uw arts met een naald wat vocht uit een ontstoken gewricht zuigen. Dit voelt voor u ongeveer alsof er bloed wordt geprikt. Onder de microscoop zijn de kalkkristallen duidelijk zichtbaar.

Het is mogelijk dat uw arts röntgenfoto's van de ontstoken gewrichten wil maken. Op röntgenfoto's zijn eventuele kalkkristallen goed te zien.

Uw arts zal misschien ook uw bloed willen onderzoeken om andere reumatische aandoeningen te kunnen uitsluiten. Ook kan hij op deze manier onderzoeken of u misschien een stofwisselingsziekte heeft die chondrocalcinosis veroorzaakt.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Chondrocalcinosis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?