Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Fibromyalgie

Hoe gaat u om met mogelijkheden en beperkingen?

Fibromyalgie is een aandoening waar medicijnen weinig invloed op hebben. Door uw manier van leven kunt u meer grip krijgen op uw klachten en beperkingen, maar ook op uw mogelijkheden.

U heeft misschien van uw arts gehoord dat u met uw klachten moet leren leven. Maar hoe pakt u dat aan? Hoe gaat u om met uw beperkingen zoals pijn en vermoeidheid? En hoe benut u uw mogelijkheden zo goed mogelijk? Misschien kunnen deze tips u helpen:

  • Maak keuzes en durf 'nee' te zeggen. U bent degene die 'aan het stuur zit'
  • Pak problemen aan of praat erover
  • Probeer regelmatig te ontspannen als u stress heeft of verminder de bron van de stress
  • Stel niet te hoge eisen aan uzelf en doe, waar dat kan, dingen die u leuk vindt
  • Verdeel uw energie, door bijvoorbeeld uw activiteiten te spreiden


Vindt u het lastig om uw manier van leven aan te passen, dan kunt u een hulpverlener zoeken die u op weg helpt. U leest meer over wie u kan ondersteunen in het omgaan met fibromyalgie in behandeling.

De patiëntenvereniging FES organiseert voor mensen met fibromyalgie de cursus "Fibromyalgie, u staat er niet alleen voor". Tijdens deze cursus leert u samen met andere mensen met fibromyalgie hoe u de regie krijgt in het omgaan met uw klachten. De cursus wordt gegeven door mensen die zelf fibromyalgie hebben en ervaringsdeskundige zijn. Op de website van de FES  kunt u terecht voor meer informatie over deze cursus.

Lees meer over omgaan met een vorm van reuma.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Fibromyalgie?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?