Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jeugdreuma

Wie zijn bij de behandeling betrokken?

De behandeling wordt meestal uitgevoerd door een kinderreumatoloog of kinderarts die gespecialiseerd is in reumatische aandoeningen. Afhankelijk van de klachten die uw kind heeft, kunnen er ook andere specialisten bij de behandeling betrokken zijn.

Kinderteam
De meeste ziekenhuizen hebben een zogenaamd kinderteam. In zo'n team kijken een kinderarts of -reumatoloog, een fysiotherapeut en een maatschappelijk werker samen hoe ze uw kind het beste kunnen helpen. Als het nodig is, schakelen zij ook andere behandelaren in, bijvoorbeeld een ergotherapeut, reumaverpleegkundige,psycholoog, speltherapeut, podotherapeut of revalidatiearts.

Fysio- of oefentherapie
Fysio- of oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het heeft als doel de gewrichten soepel te houden, de conditie van de spieren op peil te houden en een goede houding aan te leren. Ook kan de fysiotherapeut helpen bij het kiezen van een sport die goed bij uw kind past.

Bij jonge kinderen is therapie belangrijk om de ontwikkeling te stimuleren. Als uw kind pijn heeft, is een natuurlijke reactie dat het de pijnlijke gewrichten niet meer beweegt. Tijdens fysio- of oefentherapie leert uw kind spelenderwijs manieren om toch te blijven bewegen.

Ergotherapie
De ergotherapeut leert uw kind om zo te bewegen dat de gewrichten zo weinig mogelijk worden belast. Ook denkt een ergotherapeut mee over praktische aanpassingen, zodat uw kind toch zoveel mogelijk met activiteiten kan meedoen. Denk aan aanpassingen in huis en op school, maar ook aan advies over geschikt speelgoed of kleding die uw kind gemakkelijk kan aantrekken, bijvoorbeeld als knopen en ritsen dichtdoen lastig is.

Uw kind kan verder bij een ergotherapeut terecht om een gewrichtsspalkje te laten aanmeten, bijvoorbeeld een polsspalkje. Door de gewrichtsontsteking kan uw kind een houding zoeken waarbij het geen pijn heeft. Als uw kind deze houding lang volhoudt, kan het gewricht in deze stand vastgroeien. Dit wordt een contractuur genoemd. Spalkjes kunnen dit tegengegaan. Ook kan een spalkje helpen om het gewricht te ontlasten. Uw kind kan kiezen voor een spalk in een onopvallende kleur of juist in een opvallende kleur.

Kaakchirurg of tandarts
Als gevolg van jeugdreuma kan het kaakgewricht aangedaan raken. Dit kan pijn en problemen bij het kauwen geven en mogelijk afwijkingen aan de kaak veroorzaken. De arts kan uw kind dan doorsturen naar een kaakchirurg of naar een tandarts die is gespecialiseerd in de behandeling van kauwproblemen kauwen (een gnatholoog).

Bestel de brochure

In deze gratis brochure van het Reumafonds, kunt u veel nuttige informatie vinden over jeugdreuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Informatie over spreekbeurt of werkstuk over reuma

Op zoek naar een ziekenhuis?