Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jeugdreuma

Hoe blijft uw kind actief?

Het is voor een kind niet altijd gemakkelijk om rustig aan te moeten doen. Een kind wil meestal gewoon kunnen rennen en buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes, en misschien ook sporten. Hoe kunnen uw kind en u daarmee omgaan?

Grenzen opzoeken
Aan de ene kant wilt u natuurlijk dat uw kind plezier heeft. Aan de andere kant is het misschien niet goed voor uw kind om méér te doen dan het eigenlijk kan. Probeer samen met uw kind te ontdekken wat wel en niet kan. Op die manier leert het ook om te gaan met de beperkingen die jeugdreuma met zich meebrengt.

Houd wel in de gaten dat uw kind niet te vaak of te lang méér doet dan goed is. Bouw verspreid over de dag een aantal rustmomenten in. Wissel rust en bezig zijn met elkaar af om overbelasting te voorkomen.

Warmte
Een warme douche of een warm bad kan uw kind helpen. Het kan pijn verlichten en het is goed tegen stijfheid. Warmte kan een ontsteking ook verder aanwakkeren. Laat uw kind dus geen heet bad nemen als een gewricht heftig ontstoken is.

Blijven bewegen
Het is belangrijk dat uw kind niet te lang achter elkaar in dezelfde houding zit. Probeer zitten, liggen, staan en lopen af te wisselen. Zorg er ook voor dat uw kind elke dag zijn of haar oefeningen doet. Daarvoor is een flinke dosis doorzettingsvermogen en zelfdiscipline nodig. Is een gewricht ontstoken? Zorg er dan voor dat uw kind het gewricht niet belast. Soms schrijft de arts een spalk voor om het gewricht meer steun te geven.

Het is goed voor uw kind om te bewegen. Contactsporten zoals voetbal zijn minder geschikt, maar zwemmen en fietsen kan uw kind waarschijnlijk prima doen. Het is niet verstandig om te springen of te hurken als uw kind last heeft van een ontstoken knie, enkel of heup.

Bewegen onder begeleiding
Heeft uw kind moeite met bewegen, of wilt u advies welke beweegvorm leuk en verstandig is voor uw kind? Een (kinder-)fysiotherapeut geeft advies en begeleiding. Ook kunt u uw kind aanmelden voor fitkids, een fitness- en oefenprogramma, speciaal voor kinderen met een chronische aandoening of beperking. Lees meer over fitkids en hoe u uw kind aanmeldt op fitkids.nl.

Bestel de brochure

In deze gratis brochure van het Reumafonds, kunt u veel nuttige informatie vinden over jeugdreuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?


Op zoek naar een ziekenhuis?