Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jeugdreuma

Naar school met jeugdreuma

De leerkrachten van uw kind hebben waarschijnlijk niet veel ervaring met jeugdreuma. U zult hen dus moeten uitleggen wat uw kind heeft en wat het wel en niet kan. U kunt allerlei zaken regelen met de school.

Moeheid en concentratie
De gewrichten van uw kind, en misschien de organen, zullen regelmatig ontstoken zijn. Omdat het lichaam moet vechten tegen deze ontstekingen is uw kind vaak moe. Daardoor kan het zich misschien niet altijd even goed concentreren in de klas. Uw kind kan daardoor misschien achter raken met de leerstof. Iedere school heeft een Zorgteam. Deze kan uw kind helpen. Vraag hiernaar op de school van uw kind.

Pijn en stijfheid
Uw zoon of dochter heeft waarschijnlijk last van stijve gewrichten. Lang zitten is moeilijk en misschien is de motoriek van uw kind niet zo goed. Dat is te zien in de gymzaal, maar ook in de klas, bijvoorbeeld tijdens het schrijven. Als uw kind op het voortgezet onderwijs zit, kan de wisseling van lokalen te inspannend zijn. Ook het sjouwen met een boekentas is misschien te zwaar. In overleg met de school kunt u naar oplossingen zoeken.

Extra hulp en ondersteuning
Misschien heeft uw kind aanpassingen, hulpmiddelen of speciaal vervoer nodig om goed mee te kunnen doen op school. Als dat het geval is, kunt u een beroep doen op één van de daarvoor bestemde regelingen. Kijk voor meer informatie over regelingen op regelhulp.nl.

Klasgenootjes
Jeugdreuma komt weinig voor. De klasgenootjes van uw kind kennen het waarschijnlijk niet. Misschien kan uw zoon of dochter een spreekbeurt houden over jeugdreuma, zodat klasgenootjes beter snappen wat jeugdreuma inhoudt. Als klasgenootjes begrijpen wat uw kind heeft, wordt ook de kans op negatieve reacties kleiner, zoals pesten. Voor kinderen op de basisschool heeft het Reumafonds een spreekbeurt- en een werkstukpakket ontwikkeld.

Meer informatie
Lees meer over jeugdreuma en school.

Bestel de brochure

In deze gratis brochure van het Reumafonds, kunt u veel nuttige informatie vinden over jeugdreuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Informatie over spreekbeurt of werkstuk over reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?