Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jeugdreuma

Zo helpen onderzoekers jeugdreuma de wereld uit

Wetenschappelijk onderzoek naar ziekten bij kinderen stelt extra eisen aan de onderzoekers. De regelgeving voor onderzoek bij minderjarigen is zeer streng. Hoewel dit begrijpelijk is, maakt het dat onderzoek bij kinderen veel meer tijd kost en ook vaak duurder is. In de praktijk betekent dit regelmatig dat kinderen medicijnen moeten gebruiken waarvan je nog niet precies weet wat dit op de lange termijn voor effecten zal hebben.

Het Reumafonds maakt zich er hard voor om ervoor te zorgen dat dergelijk onderzoek wél mogelijk is. Ondanks deze beperkingen is de zorg voor kinderen met reuma wel verbeterd in de afgelopen decennia. Het Reumafonds werkt nauw samen met kinderreumatologen en geeft de onderzoeksgroep in het Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht langdurige financiële steun. Mede hierdoor staat de Nederlandse kinderreumatologie internationaal boven in de top 10.

Een paar recente mijlpalen in de kinderreumatologie:

  • De ontdekking dat het mogelijk is om verschillende vormen van jeugdreuma te onderscheiden, waardoor het mogelijk wordt veel gerichter te behandelen
  • Bij ruim ruim 50% van de kinderen met JIA komt de ziekte tot rust voordat zij 18 jaar zijn

 

De trend in het onderzoek richt zich op medicijnen die de fouten in het immuunsysteem herstellen.

Lees meer over de stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek in het interview met prof. dr. Nico Wulffraat van het WKZ/UMC Utrecht.

Wat doet het Reumafonds concreet?
Het Reumafonds steunt het onderzoek naar jeugdreuma op verschillende manieren:

 

Bestel de brochure

In deze gratis brochure van het Reumafonds, kunt u veel nuttige informatie vinden over jeugdreuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Informatie over spreekbeurt of werkstuk over reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?