Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jeugdreuma

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is lastig om de diagnose jeugdreuma te stellen. De arts zal verschillende onderzoeken doen en de uitslagen ervan combineren. Het kan soms een tijd duren voordat de arts zeker weet dat uw kind jeugdreuma heeft.

Gewrichtsontstekingen komen ook bij andere kinderziektes voor. Om vast te stellen wat uw kind precies heeft, zal de arts eerst willen weten:

  • hoe lang uw kind al klachten heeft
  • van welke gewrichten uw kind last heeft
  • of uw kind oogklachten heeft
  • of uw kind huidafwijkingen heeft
  • of uw kind pijnlijke peesaanhechtingen heeft

Lichamelijk onderzoek
Daarna doet de arts een volledig lichamelijk onderzoek bij uw kind. Hierbij onderzoekt hij niet alleen de gewrichten, maar ook het hart, de longen en de buik.

Bloedonderzoek
Na het lichamelijk onderzoek wordt bij uw kind bloed geprikt. Het bloed wordt onderzocht op de reumafactor, antinucleaire antistoffen (ANA) en soms op de erfelijke factor HLA-B27. Heeft uw kind een of meer van deze drie factoren in het bloed, dan kan dat helpen bij het vaststellen van de vorm van jeugdreuma die uw kind heeft. Ook kan duidelijk worden of er een risico bestaat op complicaties zoals oogontsteking. Daarnaast helpt de informatie uit het bloedonderzoek om andere aandoeningen uit te sluiten.

Ander bloedonderzoek, zoals de CRP-test en de bezinkingssnelheid test (BSE), meten de ernst van de ontsteking en zijn vooral nuttig om het verloop van de aandoening te kunnen volgen.

Röntgenfoto's
Op een röntgenfoto kan een arts zien of een gewricht beschadigd is door ontstekingen. Periodieke röntgenfoto's kunnen nuttig zijn om de ontwikkeling van de ziekte vast te stellen en de behandeling daarop aan te passen.

Gratis brochure bestellen

In deze gratis brochure van het Reumafonds, kunt u veel nuttige informatie vinden over jeugdreuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Informatie over spreekbeurt of werkstuk over reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?