Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jicht

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om de diagnose jicht te kunnen stellen zijn voor uw arts vooral uw klachten en bloedonderzoeken belangrijk. Uw arts krijgt zekerheid over de diagnose door een gewrichtspunctie uit te voeren.

Anamnese
Om vast te stellen of uw klachten door jicht worden veroorzaakt, zal uw arts allereerst vragen aan u stellen. Uw arts wil weten welke klachten u precies heeft. Zo'n gesprek heet een anamnese.

Gewrichtspunctie
Om met zekerheid vast te stellen of de ontstekingen worden veroorzaakt door neergeslagen urinezuurkristallen zuigt uw arts met een naald wat vocht uit een ontstoken gewricht. Hij onderzoekt dit onder een speciale microscoop.

Bloedonderzoek
Bepaalde afwijkende bloedwaarden zijn belangrijk om de diagnose jicht te stellen.

  • Urinezuur: Uw arts onderzoekt uw bloed en soms uw urine op urinezuur. Als u urinezuurverlagende medicijnen gebruikt, dan kan de arts met dit onderzoek nagaan of deze aanslaan.
  • Bezinking: Vaak meet de arts ook de bezinkingssnelheid (BSE) van uw bloed. Soms worden ook de hoeveelheid C-reactief proteïne (CRP) in uw bloed en de witte bloedcellen onderzocht. BSE en CRP zeggen iets over de heftigheid van de ontsteking.
  • Cholesterol: Uw arts kan ook uw cholesterolgehalte laten bepalen. Een verhoogd urinezuurgehalte gaat soms namelijk samen met een verhoogd cholesterolgehalte. Mocht uw cholesterolgehalte verhoogd zijn, dan kunt u hiervoor behandeld worden.
  • Nierfunctie: Als uw nieren niet goed functioneren of als u plastabletten gebruikt, kan uw urinezuur verhoogd zijn. Uw arts wil daarom soms uw nierfunctie onderzoeken.

 

Röntgenonderzoek
Meestal zal een röntgenfoto niet veel extra informatie geven. Dit komt doordat er maar een heel kleine kans is dat hierop iets te zien is. Uw arts zal wel een röntgenfoto laten maken als hij niet zeker is van de diagnose en andere aandoeningen wil uitsluiten. Een enkele keer zijn op de foto wel jichtknobbels of beschadigingen van het gewricht te zien.

Diagnose
Om de diagnose te stellen, combineert de arts alle gegevens van de verschillende onderzoeken.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Jicht?

Stel uw vraag over jicht op ons vragenuur op Facebook

Heeft u een vraag over jicht? Stel hem aan de jichtexpert dr. Tim Jansen. Like de pagina van het Reumafonds op Facebook en stel uw vraag op 31 mei vanaf 16:30 uur.

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?