Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jicht

Hoe ontstaat jicht?

De oorzaak van Jicht is een te hoge urinezuurspiegel door een trage afvoer van uraat (zouten van urinezuur) bijvoorbeeld door een erg spaarzame nier. Normaal gesproken heeft een gezond persoon een lagere urinezuurspiegel. Het urinezuur lost dan nog op in het bloed. Als je urinezuurspiegel stijgt en op een zeker moment te hoog is dan kan al dat urinezuur niet meer door het bloed worden opgenomen.

Urinezuur is een normaal afvalproduct van de stofwisseling. Het wordt gemaakt van eiwitten zoals purine die in ons lichaam aanwezig is. Purine komt voor een klein deel rechtstreeks uit onze voeding, vooral (vlees en peulvruchten) uit eiwitrijke voedingsmiddelen.

Vooral op plekken in het lichaam waar het iets zuur en de temperatuur lager is kan het urinezuur uitkristalliseren. Het urinezuur gaat dan van de vloeibare vorm over naar de vaste vorm. Het vervelende aan urinezuur is dat het in zijn vaste vorm naaldvormige kristallen vormt. Deze urinezuurkristallen hopen zich op in de gewrichten of langs pezen. Ontstekingscellen willen dit oplossen via een ontstekingsreactie. Vandaar dat jicht ook enorm pijnlijk is en voor een aanzienlijke zwelling van het betroffen gebied zorgt. De aanjager van deze jichtartritis is dus neergeslagen uraat of natriumuraat

Oorzaken van het teveel aan urinezuur
Normaal gesproken lost urinezuur op in de bloedbaan en plassen we het langzaamaan uit. Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat iemand te veel urinezuur in zijn bloed heeft. Bijvoorbeeld door:

• aangeboren afwijkingen in de aanmaak (dit is zeldzaam)
• psoriasis
• kanker
• chemotherapie
• overgewicht
• stress
• alcoholgebruik
• purinerijk voedsel
 
Of door:

• verminderde nierfunctie
• bepaalde medicijnen, zoals plastabletten
• alcoholgebruik

Spelen erfelijke factoren mee?
Waarom iemand wel of geen jicht krijgt, is nog onduidelijk. Bij ongeveer een derde van de patiënten komt jicht in de familie voor. Erfelijke factoren spelen dus een rol bij het ontstaan van jicht vooral  door nieren die erg spaarzaam met urinezuur/uraat omgaan.

Uit onderzoek is gebleken dat er mogelijk een paar genen een rol spelen bij de ontwikkeling van de aandoening. Mensen die deze combinatie van genen hebben blijken meer risico te lopen op het krijgen van jicht. Maar andere factoren blijven daarnaast een rol spelen bij het ontstaan van jicht, zoals leefstijl.

Andersom zijn er dus ook mensen die jicht ontwikkelen terwijl ze niet over deze genen beschikken, maar bijvoorbeeld een verminderde nierfunctie hebben en daardoor uraat vasthouden. Ook kan relatieve uitdroging door plastabletten en aspirine een uraat-verhogend effect hebben
Er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar de invloed van erfelijkheid op het krijgen van jicht om meer duidelijkheid te krijgen over de rol van genen.

Andere oorzaken
Soms krijgt iemand jicht terwijl het urinezuurgehalte in het bloed redelijk normaal is. Ook een operatie, stoten of verwonden van een gewricht kan soms jicht uitlokken.

Het is momenteel de vraag of de darmflora de jichtproblematiek dempt, zo weten we dat  boterzuur (aanwezig in zuivel) maar ook kersen eten de jichtaanvallen vermindert. Onderzoek naar de invloed van gunstigerdarmflora lijkt ook veelbelovend.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Jicht?

Stel uw vraag over jicht op ons vragenuur op Facebook

Heeft u een vraag over jicht? Stel hem aan de jichtexpert dr. Tim Jansen. Like de pagina van het Reumafonds op Facebook en stel uw vraag op 31 mei vanaf 16:30 uur.

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?